Nie znam historii administracji francuskiej.Sam bym sie sobie dziwil gdybym ja znal.Jezeli Ty ja znasz (od razu mozesz podzielic sie informacja jakie wydatki sa w Hiszpanii Italii albo Niemczech) a zakladam ze znasz skoro o tym wspomniales to mozesz nam napisac czy przyklad wiekszej przeciez terytorialnie oraz populacyjnie Francji jest trafiony czy nie.bellus pisze:Chłopaczek znasz historię administracji Francuskiej? Francja to akurat pod tym względem wzór wymieniany np u mnie na wykładach z Nauki o polityce gdzie tematem była administracja. Tam w miarę regularnie odbywają się cięcia w administracji i pod tym względem to kraj wyjątkowy. Masz może porównanie administracji (jej kosztów) z takimi krajami jak Włochy czy Niemcy?
Przypominam ze byl to przyklad uzyty w ramach dyskusji o tak zwanym tanim panstwie z kampanii PiS ktore tak naprawde okazalo sie panstwem jeszcze drozszym niz za czasow III RP.
Co do Wyborczej i Michnika.Nie wiem nic o zadnym ukladzie Medialnym GW.Moje spojrzenie na polityke niewiele czynnikow ksztaltowalo a juz na pewno nie Wyborcza.Sadze ze w Twoim przypadku GW tez nie miala nic do rzeczy bo jestes dosc mlody a polityka chyba od 12 roku zycia sie nie interesujesz.Moje stosunek do polityki jest dosc chlody staram sie nie angazowac w to emocjonalnie jak pare osob tutaj stawiajac automatycznie bariery miedzy soba i uzytkownikami ktorzy mysla inaczej.Najpierw czlowiek dopiero potem jakies polityczne haselka.Nie wszyscy chyba tak maja.Nie chce mi sie brac udzialu w tym polityczno-indoktrynizacyjnym jazgocie.
Dlatego wkurza mnie gadka Tymona jakobym byl propagandowo zaprogramowany a sam nawija co trzecie zdanie o Michniku czy Wyborczej i jeszcze sie dziwi jak moglem sam wymyslec "polowanie na czarownice".Nie wiem moze dla niektorych wielkim wyczynem jest ze ktos zdanie na pewne sprawy ugruntowal sobie sam.Moze nie jest to tak doglebne i przenikliwe spojrzenie jak osob ktore zaczytuja sie w roznego rodzaju blogach i publikacjach zaporzyczajac co barwniejsze okreslenia (mowa o polityce) ale jednak wlasne.I wiesz co?To w sobie lubie.