FIFA U-20 World Cup

wania89
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post autor: wania89 » 13 lip 2007, 12:43

a poza tym mam je gdzieś
Hehe, tak jakby ktoś interesował się tym co Ty masz do powiedzenia...

Ja przedstawiłem konkretne argumenty, że mam rację, a Ty nie umiesz się do nich dostosować. Więc po co to wszystko? Piszesz coś, a później mówisz że chodziło Ci o co innego... więc najpierw pomyśl, a potem pisz, bo na szczęście nie umiem czytać w twoich myślach.
Jak Globisz w taki sposób ich szkoli i wpaja takie taktyki, to ja się boję pomyśleć jacy z nich będą piłkarze.
I tu się muszę z tobą zgodzić niestety... To jest syndrom Polskiego trenera, brak ryzyka i minimalizm, archaiczny styl gry... Co można zrobić z Polskimi piłkarzami pokazał Beenhakker z Portugalią... i założę się, że gdyby on przygotował naszych piłkarzy do turnieju, wszyscy byście się nimi zachwycali... Bo indywidualnie mają możliwości, ale wpajany jest im zły system gry - młodzieżowcy odnoszą pojedyncze sukcesy w ME, ale nic później z tego nie ma. Ale nie zgadzam się z tym, że mają mniejsze możliwości niż przykładowo Argentyńczycy. Może i technicznie są słabsi, ale piłka nożna to nie tylko technika, Corinthians, to też taktyka, przygotowanie fizyczne, psychika itd. Mamy po prostu diametralnie inne podejście do piłki nożnej, Ty uwielbiasz szybką, techniczną grę, a ja pasjonuję się taktyką, dlatego lubię Mourinhio, Fergusona czy Beniteza, mistrzów taktyki. I nie ma co się dalej spierać nad wyższością techniki nad taktyką, bo to nigdy by się nie skończyło i do niczego nie prowadzi. Ja na Polaków patrzyłem bardziej przez pryzmat umiejętności indywidualnych i dostrzegłem, iż w przyszłości będziemy mieć pociechę z Białkowskiego, Starosty, Króla, Cywki, Dancha czy Janczyka. Niestety obraz ten zaciera wam pan Globisz, ustalając taką, a nie inną taktykę. A szkoda, naprawdę, momentami pokazywali, że mogli grać całkiem ładny futbol, ale zapobiegł niestety temu pan G. Co najbardziej smutne, szef szkolenia młodzieży, pan Engel oczywiscie, w Polsce uważa, że taka gra jest w porzo... dobrze, że powstała Młoda Ekstraklasa, którą zajmuje się spółka Ekstraklasa S.A., a nie PZPN, bo to daje jakąś nadzieje na przyszłość... Ci piłkarze mają szansę się ograć i ćwiczyć grę w nowoczesnym systemie. Pytanie tylko, czy rzeczywiście będą próbować tak grać, czy znowu będą nastawieni na pojedynczy, nic nie znaczący sukces w Mł. Ekst.? Się okaże;) A i dla mnie to już koniec sporu z Tobą, Corinthians, ja mam swoje racje - Ty swoje i koniec.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2007, 12:51 przez wania89, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”