Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United
Reputacja: 0

Post autor: Mefiu » 05 sie 2007, 13:03

Dawno mnie w sumie nie było tutaj, a wypada skomentować transfery dokonane przez United, odejścia co niektórych zawodników i w końcu skład jakim dysponujemy przed nadchodzącym sezonem.

Na początek może transfery do United. Niezmiernie mnie cieszy przybycie Hargreavesa, co pozwoli na rotacje w składzie i nowe możliwości w ustawieniu zespołu. Transfer Naniego wydaje mi się również bardzo dobrym posunięciem. Już Ferguson z Queirozem potrafią oszlifować takiego piłkarza. A w takim towarzystwie, Nani może stać się topowym zawodnikiem, o ile już takim nie jest. Zakup Andersona mnie totalnie zaskoczył, i trudno mi cokolwiek powiedzieć na temat młodego Brazylijczyka. Talent ma ogromny, ale gdzie Sir Alex widzi dla niego miejsce w swoim zespole? To taki zawodnik alternatywny trochę. No i w końcu Tevez. Świetne posunięcie. Miejmy nadzieję, że wydane za niego pieniądze nie pójdą w błoto.

Odejścia Smudge'a spodziewałem się i liczyłem na nie. Darzę wielkim szacunkiem tego zawodnika za jego charyzmę, ale jednak jego umiejętności nie pozwalały na to by być chociażby czwartym napastnikiem w United. A Alanowi potrzebna jest regularna gra. Szkoda tylko, że trafił do Newcastle, bo tam także będzie miał trudno przebić się do pierwszego składu, choć z drugiej strony cieszy mnie to, że trafił tam pod skrzydła takiego fachowca jak Big Sam, a wydaje mi się, że Allardyce to manager z podobnym podejściem do graczy i zawodu co Ferguson. W Evertonie miałby chyba łatwiej jednak. Ale cóż wypada podziękować Alanowi za to ile serca włożył grając w United. Dzięki Smudge i powodzenia dalej.
P.S. Ktoś tu napisał, bodajże Morrow, że odszedł ulubieniec kibiców. Szczerze, to nie uogólniałbym tak tego stwierdzenia, ponieważ fani United są podzieleni na tych, co kochają Alana za tą neiezwykłą wolę walki i na tych, co pamiętają mu jego słowa wypowiedziane pod adresem United, jak tylko grał jeszcze w Leeds.

W odejściu Rossiego nie widzę natomiast żadnego sensu. Ok, chłopak chciał grać, a tego Ferguson nie mógł mu obiecać. Kolejne wypożyczenie mogłoby już totalnie podłamać Włocha. Naprawdę szkoda, szczególnie że pojawiłysię informacje, nie wiem na ile prawdziwe, że jednak żadnej klauzuli, co do tego, że po jakimś okresie United bedzie mogło odkupić Rossiego z Villarreal nie ma.

A co do sytuacji z Heinze, to muszę powiedzieć, że bardzo się na Argentinie zawiodłem. Nie wiem czy nie zna on relacji między United a The Reds. Jeśli naprawdę dąży do tego by dołączyć do Liverpoolu, to tym samym straci u mnie całkowicie szacunek, na jaki sobie zasłużył grając u nas.

Odejście Richardsona uważam za bardzo dobre wyjście. Zarobiliśmy na tym aż 5,5 mln funtów, a chłopak grając u nas popadł by w totalną rutynę. Jednak uważam, że pod opieką Keano, Kieran rozwinie skrzydła.

Ogólnie rzecz biorąc skład na nowy sezon wygląda naprawde obiecująco, szkoda tylko, iż już na starcie musimy radzić sobie bez takich zawodników jak kapitan Neville, Scholes, Saha czy Anderson i Tevez. Osobiście jestem dobrej myśli :wink:

Wróć do „Anglia”