Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 13 sie 2007, 1:51

bellus pisze:Chyba dość jasno przedstawiłem swój tok rozumowania, następnym razem postaram się jaśniej.
Z tego co zrozumiałem to napisałeś że dla ciebie jedną z dwóch opcji głosowania jest wybór PiSu. Ja dodałem że nie rozumiem po co na nich głosować :roll:
bellus pisze:Co do samego programu - czym innym jest program polityczny, a czym innym możliwość jego realizacji przy takim a nie innym rozdaniu kart przez wyborców.
Czyli przyczyną niespełnienia obietnic wyborczych przez PiS są wyborcy :?: Bo z tego co piszesz na to wychodzi. A może winny jest sam PiS że wybrał sobie takich koalicjantów a nie innych. To że nie dogadali się z PO jest w dużej mierze ich zasługą bo to oni jako zwycięzca wyborów rozdawali karty. Choć PO w jakimś stopniu także przyczyniła się do tego że nie mieliśmy POPiSu bo też chciała za dużo. Ale obie partie pożarły się o stołki i PiS teraz ma wspólników jakich ma a że nie da się z nimi zrobić niczego to już nie mój problem. I to oni sami sobie ich wybrali. Jakby sytuacja była odwrotna i wygrało PO to obwiniałbym przede wszystkim PO.
bellus pisze:Teraz trochę o kampanii wyborczej. Jaką twarz? Ja się pytam konkretnie o co Ci chodzi? Kampania wyborcza po to jest by zwalczać przeciwników, mówić o sobie w superlatywach. Wszystko to jest normalne. Kampania powinna być brudna, ciosy powinny być poniżej pasa, nie ma rzeczy których nie wypada ujawnić. Wszystko można powiedzieć jeśli to prawda.
Jeśli to jest prawda to się zgadzam że można kogoś skompromitować ale nie oczerniać i wygadywać bzdury aby tylko dogryźć przeciwnikowi. Co wspólnego z wyborami miał np dziadek Tuska :?: To co naopowiadał Kurski tylko w małej części się sprawdziło ale chodziło o to aby dokopać PO. Przecież po to Kurski został włączony do kampanii aby dowalić PO. I wszyscy wiedzieli jaki z niego człowiek a PiS wszystkiemu zaprzeczał po czym po kilku dniach Kurski wyjął jakiś syf który w głównej mierze mijał się z prawdą. Inna rzecz to jakieś denne reklamówki że jak PO dojdzie do władzy to będziemy mieli puste lodówki i w ogóle na nic społeczeństwa nie będzie stać. Oczywiście to tylko mała część tego co zobaczyliśmy a wszystkie partie stosowały tę samą taktykę i zadawały cios po tym jak same oberwały. A przywołuję ciosy PiSu bo bardziej utkwiły mi w pamięci :lol: Jeśli peplenie bzdur i wyolbrzymianie a przede wszystkim przekłamywanie faktów twoim zdaniem jest OK to chyba się nie dogadamy. Tak samo jak z tą reklamówką którą tylko PiSu widziałem. A widziałem jakieś wyrwane z kontekstu zdania Tuska i dokładanie do nich jakichś opowieści. To jest takie fajne twoim zdaniem i tak powinno być :?: To ja jutro mogę na kogoś sfałszować dowody i go o coś oskarżyć kompromitując tym samym i psując jego dobre imię. Nie no fajnie ale widocznie ja jestem jakiś dziwny jestem skoro taka walka mi przeszkadza. Co innego gdy przedstawia się jakieś fakty to wtedy OK ale nie gdy się tworzy bajki. I czy te partie nie są obłudne :?: Lepper zawsze wygadywał na PiS ci na niego a później nic im nie przeszkadzało i wszyscy się kochali. Ale do czasu jak widzimy. A co wtedy nie wiedziano co na sumieniu ma jaki polityk :?: Niektórym raz nic nie przeszkadza, wszyscy się bratają ale jak partie ze sobą rywalizują albo coś pójdzie nie tak to wtedy wyciągamy wszystko na stół i dokładamy z powietrza drugie tyle. Tak samo jest teraz - PiS i PO znowu rozważają wspólne rządzenie to spoty się skończyły, skończyło się wzajemne oskarżanie, skończyło się porównywanie PO do ZOMO przez premiera Polski. To jest premier który rządzi naszym krajem i tak powinien się zachowywać :?: Fajnie ale on chyba nie ma pojęcia co to było ZOMO :roll:
bellus pisze:Poważnie chcę wiedzieć, bo widzę że Ty wpasowujesz się niemal idealnie w stereotyp myślenia i widzenia Polski jaki kreują media - w Polsce dzieje się źle.
Pewnie dlatego że z mass mediów czerpię swoją wiedzę ale znaczna większość Polaków tak postępuje bo nie przebywam na Wiejskiej z politykami więc skąd mam dowiadywać się co dzieje się w kraju :?: I nie mówię tu o jakichś Faktach czy innych Wiadomościach które jak wszyscy wiedzą przedstawiają PiS w krzywym zwierciadle :roll:
bellus pisze:co takiego dzieje się w kraju?
Służba zdrowia (przecież przez te strajki niektórym odmawia się udzielenia pomocy co jest obowiązkiem lekarza), sieć autostrad której nie ma, wiele rodzin które nie mogą związać końca z końcem przez co pół Polski wyjeżdża na zachód, biurokracja przez co na załatwienie czegokolwiek czeka się dłużej niż np buduje, korupcja, wykorzystywanie stołków przede wszystkim do realizowania własnych celów, handlowanie stanowiskami, afery afery i jeszcze raz afery. Czy np Kórnikowi nie przydałby się durny peron i nie chciano by aby zatrzymywały się tam pociągi jak Włoszczowej? itp. No ale chociaż bezrobocie spada bo pół Polski uciekło do Anglii. Musi być od razu jakaś wojna żeby ludzie narzekali :?: No i oczywiście żaden kraj na świecie nie śmieje się z tego burdelu jaki fundują nam politycy. Nie twierdzę że to wszystko to wina PiSu ale wszystkie wcześniejsze rządy równie ciężko pracowały na to co ci wymieniłem a niektóre rzeczy mają swój początek właśnie 'dzisiaj'. A teraz ta sprawa Ziobro vs Kaczmarek & Lepper - koalicja. Niewyjaśniona do końca sprawa przeciwko Blidzie, sex afera, popieranie pokemona Rydzyka tylko dlatego aby słupki z poparciem były wyższe i udawanie że nic się nie widzi i nic się nie słyszy gdy jest to niewygodne, trzymanie się stołków, prawie rozpadanie się koalicji i następnego dnia zapominanie o wszystkim itp To ten rząd nam zafundował. To skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle i mamy mieć kolejne wybory po których z dużym prawdopodobieństwem będę mógł powiedzieć że mam deja vu.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”