Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 13 sie 2007, 9:06

Yukasz pisze:Z tego co zrozumiałem to napisałeś że dla ciebie jedną z dwóch opcji głosowania jest wybór PiSu. Ja dodałem że nie rozumiem po co na nich głosować
Jedną z trzech bo jeszcze UPR wchodzi w grę. Co do rozumienia - powtórzę jest to dla mnie opcja, która stosunkowo daje największe prawdopodobieństwo nie przyłożenia ręki do powrotu komunistów do władzy - jakby się tam Kalisz nie miotał i czego nie mówił, partia zbudowana za pieniądze PZPR, czyli de facto każdego z obywateli.
Yukasz pisze:Czyli przyczyną niespełnienia obietnic wyborczych przez PiS są wyborcy

Słyszałeś o czymś takim jak trójpodział władzy? Rząd (PiS) to władza wykonawcza. Parlament to władza uchwałodawcza. Każda partia w programie swoim przedstawia jakieś tam rzeczy, które chciała by wprowadzić. Tylko, że większość tych rzeczy to są ustawy, czy też sprawy wymagające przegłosowania w parlamencie. Przy takim, a nie innym układzie w sejmie - systemie wielopartyjnym, siłą rzeczy trudno jest przegłosować swoje pkt programu, a przynajmniej trudniej.
Odwracasz kota ogonem i próbujesz sprowadzić moją wypowiedz do absurdu - stwierdzasz, że to wyborcy są winni. Ja nie wiem czy to wina czy nie - wpływ na realizację programu mają. Konkretniejszy przykład - PiS zakładał / chciał / domagał się zmian w konstytucji wyborcy zagłosowali tak, że nawet POPiS nie miałby dostatecznej siły do zmiany konstytucji.
Yukasz pisze:Przecież po to Kurski został włączony do kampanii aby dowalić PO.
I bardzo dobrze, że został włączony - z perspektywy PiSu, bardzo dobrze, że mówił to co mówił i że przegrał w sądzie (sprawa bilbordów po "STOP wariatom drogowym) - będzie można to wypomnieć i go zdyskredytować w kampanii wyborczej - z perspektywy PO. Wspominasz polityków PiSu jako tych złych, obrażających innych, a co powiesz o senatorze Niesiołowskim? Czy w twoim mniemaniu on nie zniża się do tego co prezentuje osobami Karskiego, Bielana, Kamińskiego, Kurskiego PiS?

Yukasz pisze:A przywołuję ciosy PiSu bo bardziej utkwiły mi w pamięci

Był na to eksperyment w psychologii, niestety wyleciał mi jego autor. Udowodniono na przykładzie meczu piłkarskiego, że nie widzi się fauli swojej drużyny, a zwraca się przesadną uwagę na faule przeciwnika. Tutaj chyba analogicznie, jeśli postrzegasz uczuciowo sferę polityki to trudno o chłodny i prawdziwy (zbliżony do czegoś co można było by nazwać prawdą) osąd. Spróbuj się oderwać od tego.
Yukasz pisze:A widziałem jakieś wyrwane z kontekstu zdania Tuska i dokładanie do nich jakichś opowieści.
Fajnie, że to napisałeś. A pamiętasz taką reklamówkę Tuska / PO gdzie zmontowany był Kaczyński i jego agresywne wypowiedzi? Dlaczego jak robi coś PiS jest wg Ciebie źle, a jak robi to samo PO jest dobrze? TO jest kampania wyborcza i trzeba to akceptować - ja się cieszę.
Yukasz pisze:To jest premier który rządzi naszym krajem i tak powinien się zachowywać
Każdy (niemal - pomijam skrajne przypadki, np. takie jakie przewiduje konstytucja Grecji - Prezes Sądu Najwyższego, rektor Uniwersytetu w Atenach) premier to polityk. Walczy z opozycją, walczy o utrzymanie władzy. Tak jest zawsze i to jest normalna kolej rzeczy. Każdy, kto twierdzi inaczej jest na swój sposób obłudny.
Yukasz pisze:Pewnie dlatego że z mass mediów czerpię swoją wiedzę ale znaczna większość Polaków tak postępuje bo nie przebywam na Wiejskiej z politykami więc skąd mam dowiadywać się co dzieje się w kraju Question I nie mówię tu o jakichś Faktach czy innych Wiadomościach które jak wszyscy wiedzą przedstawiają PiS w krzywym zwierciadle

Widzisz ja swojej wiedzy staram się nie czerpać z mass mediów. Wiem jaka jest różnica między rzeczywistością, a tym co widzi się w reportażach Faktów, czy czyta w GW (żeby nie było nie finansuje Agory, czytam tylko na www.gazeta.pl). Żeby nie pozostać gołosłownym byłem w sobotę w szpitalu. Były plakaty strajk i tylko tyle. Zostaliśmy przyjęci bardzo szybko, najwięcej czasu to trwało, żebyśmy w tym wielkim budynku znaleźli właściwy pokój, gdzie lekarz zrobił to co zrobić powinien z uśmiechem na ustach. Jakoś nie spotkałem przed wejściem odesłanych umierających. Inny przykład kolega miał wypadek, na Kamieńskiego (we Wrocławiu) przyjęty w trybie ostro dyżurowym w czasie trwania strajku, w pierwszych dniach - niby wtedy strajk był najostrzejszy.
Yukasz pisze:wiele rodzin które nie mogą związać końca z końcem przez co pół Polski wyjeżdża na zachód
Szukałeś może przez wakacje pracy (nie wiem ile masz lat, więc trudno mi odnosić sie do twoich oświadczeń życiowych)? Bzdury gadasz, pracy jest dużo. Jak ktoś chce pracować pracę znajdzie. Bezrobocie w Polsce w dużej mierze wynika z przekształceń gospodarczych - psychikę trudno przekształcić, jak się komuś nie chce pracować wg systemu kapitalistycznego to trudno.
Yukasz pisze:No ale chociaż bezrobocie spada bo pół Polski uciekło do Anglii
Ciekawe dane, muszę przyznać że mnie zaskoczyłeś. Ja żyjąc w swoim odrealnionym świecie stworzonym przez złą propagandę PiSu nie wiedziałem, że nasz kraj wyludnił się o 19 mln do samej Anglii.
Inna sprawa to to, że jak chcą niech wyjeżdżają. Nie widzę jakiś drastycznych zmian spowodowanych tymi wyjazdami. Ci ludzie wracają i wydają tutaj pieniądze tam zarobiono - podobny mechanizm miał miejsce w Irlandii, diaspora przyczyniła się do rozwoju tego kraju.
Yukasz pisze:Rydzyka
Bardzo lobię ten temat. Mógłbyś powiedzieć / zacytować co takiego powiedział Rydzyk. Konkretnie, mógłbym to ja zrobić, ale potem bym usłyszał, że to manipulacja. Zacytuj Rydzyka a ja się odniosę do tego co powiedział.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”