Jest świetnym piłkarzem niewątpliwie i nie mam zamiaru tego negowac. Nie uważam też, że jest dobry jedynie na potrzeby La Liga. Ba, wydaje mi się, że Sevilla ma w tym sezonie duże szanse nieźle namieszac w LM a Alves stac się jedną z największych gwiazd tej edycji.
Nie twierdzę, że jest słaby w defensywie ale moim zdaniem otoczka jaka się pojawiła wokół niego jest w głównej mierze spowodowana świetną grą w ofensywie. Z powodzeniem w tej chwili mógłby byc jednym z najlepszych skrzydłowych świata. W obronie jest niezły ale to jednak w moim mniemaniu za mało jak na potrzeby Barcelony w europejskich pucharach (np. przeciwko Milanowi, Chelsea czy MU) przy obecnej, nie ma co kryc, ofensywnej taktyce. Zambrotta, mimo, że póki co nie pokazał pełni swoich możliwosci w Hiszpanii jest dobry w ofensywie choc nie w takim stopniu jak Alves, za to przynajmniej w mojej opinii lepszy w defensywie a przy ofensywnym potencjale i usposobieniu Barcy to defensywa może miec kluczowe znaczenie w walce o trofea w Europie.