Typy na polską ligę.
1. Lech Poznań - Widzew Łódź 1
Świetna publiczność, kapitalnie dysponowani Wilk i Zając to atuty, które pozwolą Kolejorzowi na odniesienie skromnego zwycięstwa.
2. PGE GKS BOT Bełchatów - Wisła Kraków 0
Myślę, że chociaż Wisła zaprezentuje się zapewne troszeczkę lepiej aniżeli w Łodzi, to jeśli do gry w istocie powróci Łukasz Garguła, spotkanie głównego pretendenta do tytułu z wicemistrzem Polski zakończy się podziałem punktów.
3. Legia Warszawa - Zagłębie Sosnowiec 1
Grający bardzo efektywnie legioniści zagrają na tyle poprawnie, żeby ograć zdegradowanych sosnowiczan.
4. Jagiellonia Białystok - Górnik Zabrze 0
Sądzę, że spotkanie będzie stało na pierwszoligowym poziomie. Na pewno przed nami mecz walki, a w takich nietrudno o remis.
5. Odra Wodzisław - Zagłębie Lubin 2
Mistrzowie Polski są na tyle mocną ekipą, żeby wygrać w Wodzisławiu.
O ile mnie pamięć nie myli, to w poprzednich sezonach Odra zawsze na inaugurację grała u siebie z Zagłębiem. W dwóch spotkaniach jedyną bramkę strzelił bodajże Marcin Chmiest. Pomijając stosunkowo niezłe miejsce wodzisławian w tabeli, piłkarze Kurasa nie prezentują się nadzwyczaj korzystnie, toteż sądzę, że jednak polegną w konfrontacji z miedziową jedenastką.
6. Ruch Chorzów - Kolporter Korona Kielce 0
Przed sezonem bez wahania postawiłbym na zwycięstwo gospodarzy, ale myślę, że Korona wyczerpała już limit straconych punktów na wyjazdach i biorąc pod uwagę doskonałą formę Marcina Robaka, kielczanie pokuszą się o wywalczenie jednego punktu.
7. Polonia Bytom - Groclin Dyskobolia 2
Słaba pozycja w tabeli, poniekąd wymusi na grodziszczanach zażartą walkę o wywiezienie z neutralnego terenu 3 oczek. Uważam, że Polonia zagra słabiej aniżeli z Cracovią, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że Groclin wygra handicapem.
8. Cracovia Kraków - ŁKS Łódź 1
Jeśli Cracovia zagra na podobnym poziomie, jak w spotkaniu z Jagą, sięgnie po komplet punktów. Ełkaesiacy grają naprawdę ciekawą piłkę, ale tacy napastnicy jak Ensar Arifovic, Marcin Klatt czy Mieczysław Sikora(nominalny skrzydłowy) seryjnie marnują wyborne okazje do zdobycia gola, zatem wydaje mi się, że tak będzie i tym razem.