Juventus cz.2 (zbiorczy)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post autor: (L)oczkerson » 01 wrz 2007, 12:39

Dobra nadszedł najwyższy czas żeby podsumować okno transferowe. Dla mnie bardzo dobre okno i całkowicie po myśli naszego klubu. Zarząd po zaklepaniu Salichamidzica i Grygery mówił że do klubu przyjdzie napastnik, 2 pomocników i obrońca + młodzi zawodnicy z włoch na ktorych JUVE chciało stawiać i ten plan został zrealizowany w 100%.

Pod kategorią napastnika krył się piłkarz będący mocną alternatywą dla Trezegola i Iaquinta dla mnie to rozwiązanie idealne, dośwadczony o znanych wszystkim umiejętnościach, ale z drógiej strony nie drogi i nie gwiazda, a w dodatku uniwersalny bo nie tylko silny, ale i szybki.

Jeśli chodzi o 2 pomocników to do Turynu miało trafić 2 klasowych środkowych. Z czego każdy z nas pewnie chciał tam widzieć graczy z potencjałem w ofensywie i o ile nie przyszedł do JUVE jakiś gigant futbolu to transfery Tiago i Almriona mnie bardzo zadowalają, jeden trochę bardziej defensywny, ale też kreatywny i z dobrym strzałem, drógi bardziej ofensywny, ale też pracowity w defensywie. Mi się taki środek podoba i ma zadatki na gre na naprawdę wysokim poziomie w szczególności że to nie wszystkie wzmocnienia w 2 lini o czym za chwilę

Kolejnym zapowiadanym wzmocnieniem miał być klasowy środkowy obrońca który mógłby poprowadzić gre w defensywie. Nie przyszedł Barzagli czy Milito, których media "kupiły" JUVE z 5 razy, ale trafił też bardzo dobry co juz udowadnia Andrade, który przy okazji był zdecydowanie tańszy od wyżej wymienionych stoperów

No i przyszedł czas na ten element który mi się najbardziej podoba czyli młodzi i tu naprawde jest o czym pisać bo Secco ściągnął nam 3 baaardzo ciekawych i już świetnych zawodników Criscito, Nocerino i Molinaro. Wszyscy 3 już mocna pozycja w meczowej 18 i to nie przypadkiem, największe wrażenie robi Nocerino, bo widać że mimo 22 lat to już jest klasowy pomocnik silny fizycznie, agresywny, dobry w destrukcji a i dobry technicznie jak na def. pomocnika nazywanego "nowym Gattuso", co do Criscito to o jego potencjale i umiejętnościach świadczy fakt że Secco nie zdecydował się na ściągnięcie w trybie awaryjnym jakiegoś środkowego defensora, chłopak dużo potrafi i jak zyska jeszcz trochę doświadczenia, pewności i warunków wizycznych (siła) to moze być już za chwilę jednym z najlepszych obrońców Serie A, bo już pokazał że potrafi grać bardzo dobrze (np. na trofeo tim gdzie krył ze świetnym skutkiem wyższych i silniejszych odsiebie Gilardino i Adriano). Co do Molinaro to taki mój cichy faworyt, niby zmiennik, ale naprawdę fajny piłakarz, nasz najofensywniejszy skrzydłowy obrońca i materiał może nawet na nowego Zambrotte. jest dynamiczny i dobry technicznie, a tacy obrońcy czasem to skarb

Co do wzmocnień to teoretcznie wszystko, ale chyba pominąłem największy sukces JUVE czyli przekonanie do zostania naszych starych mistrzów Gigiego, Trezegola, Nedveda i Camora. Treze i Pavel już udowodnili że z nimi JUVE może ograć każdego, a Buffon i Camor zrobią to z całą pewnością jeszcze wiele razy i to jest najlepsza strona tego okna: fakt że nie odszedł jakikowiek kluczowy zawodnik ostatnich lat bo sprzedarz Miccoliego, Blasiego, Zalayety, Kapo Tacchinardiego czy Balzarettiego większą stratą od strony sportowej nie jest a klub zarobił na nich łącznie ponad 15 mln euro

Co do finansowej strony to to też wygląda to bardzo dobrze bo klub wydał łącznie koło 30 mln (50 mln minus zyski ze sprzedarzy Kapo, Miccoliego, Blasiego, Zalayety, Blazarettiego (około 17 mln) ale i Gassbaroniego, Sculliego, Gastadello, Giannichedy, Kovaca czy innych z rezerw którzy może niewiele kosztowali, ale zawsze coś się uzbierało) co przy wydatkach potęg światowej piłki takich jak Real, Barcelona, Man Utd Liverpoolu, Bayernu czy nawet Atletico jest sumą śmiesznie małą.

Słowem ja jestem zadowolony, moze nie kupiliśmy wielkich gwiazd, ale nie tego ja oczekiwałem bo gwiazdy to my już mamy i to największego formatu i nasze okno ja oceniam na takie 4+ bo w dalszym ciągu nie ma następcy dla 35-letniego Nedveda, a i może okazać się że środek obrony jest trochę krótki (choć tego się specjlnie nie boję bo mogą tam też występować skrzydłowi Chiellini czy Grygera któzy też swoich zmienników mają (Molinaro, Zebina, Salichamidzic, Birindelli)

Wróć do „Włochy”