Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post autor: Nurni Flowenol » 05 wrz 2007, 15:48

Michał M pisze:swoją droga tak tez stwierdził Marcinkiewicz
Marcinkiewicz tylko nie wykluczyl, ze mogl byc podsluchiwany. To nie to samo co Kwach, ktory chce na paplaninie o tym, ze ma wrazenie, iz jest podsluchiwany zbic polityczny kapital. Jak widzi zreszta biale myszki to jest to raczej jego osobisty problem natury neurotyczno-psychiatrycznej, a nie problem Kaczorow. To tak na marginesie.
Michał M pisze:Po co :?: Mało to słuchac Ziobry i jego tekstów w stylu "Mamy twarde dowody na panów Tuska, Olejniczaka itp. itd." Question Czyli co - wymieniamy wszystkich ważniejszych przeciwników, ludzi stojących w opozycji do PIS-u, czyż nie? Czyli co, najważniejsze dla obecnie rządzącej ekipy to zdeptanie z błotem innych partii politycznych, prawda? I to mówi reprezentant tych, którzy piali jak to oni byli inwigilowani jak jeszcze nazywali się PC, wskazywali na szafy Lesiaka itd Question Ciekaw jestem, ile teraz szaf tego typu. Bo jeśli to jest prawda (nie wiem tego na 100%, stąd tryb przypuszczający), to znaczy że niczym się nie różnią od tych, których tak mocno krytykują na każdym możliwym kroku Exclamation Prócz ideologii, która jest rzeczą płynną i ma na celu maskowanie dążenia do koryta (to akurat mogę dopisać wszystkim partiom Wink ).
Jak to po co? :lol2: Jezeli stawiasz bardzo powazne zarzuty o wykanczaniu przeciwnikow politycznych przez wladze, to czekam na przyklady. Ziobro jak na razie nie mowil, ze ma twarde dowody na Olejniczaka czy Tuska. Mowil, ze kolejne etapy sledztwa prokuratury na temat sprawy Kaczmarka et consortes wystawia takie a nie inne swiadectwo tym, ktorzy dali z jego wypowiedzi asumpt do atakow na prokurature i samego ministra. Nie bylo mowy o zadnych hakach i mocnych dowodach na liderow opozycji, co jednoznacznie wynika z kontekstu calej wypowiedzi. Ale zeby to zrozumiec trzeba bylo ja zobaczyc, a nie sluchac mediow ktore z tych slow ponownie uczynily atak na kaczystowski rezim. Jezeli chodzi o inwigilacje prawicy w latach dziewiecdziesiatych, to akurat jest to faktem. I jest to w kontekscie tego, jakie brednie opowiadaja dzis niektorzy dzialacze opozycji wtedy co najmniej nie bijacy na alarm, a wrecz partycypujacy w tych wydarzeniach tym bardziej haniebne i zenujace. Niestety.
Michał M pisze:Ale co do PIS-u, to ciekawe, że z tymi samymi przestępcami najpierw zawarli koalicję lub też wpuścili do rządu (Kaczmarek) Krzywy Hmm, jeszcze słabo działa ich wywiad polityczny? Wink A może po prostu stwierdzili, że w pewnym momencie Kaczmarek (którego absolutnie nie zamierzam tu bronić, nie zrozumcie mnie źle) stał się dla nich niewygodny - tak jak niewygodne stały się w pewnej chwili przystawki Question Mam wrażenie, że widzisz tylko jedną stronę medalu (być może ja też, nie przeczę).
Jesli chodzi o koalicje, to zeby zrozumiec dlaczego zerwana niedawno koalicja powstala trzeba najpierw zrozumiec to, czemu nie powstala koalicja PO-PiS. Bo jedno z drugiego wynika, co jest oczywiste. Kaczmarek za to nie tyle stal sie niewygodny, co zaczal szkodzic ewidentnie wlasnemu srodowisku, dobrze tedy ze zostal usuniety i wladza miast go zostawic i spuscic na to zaslone milczenia go odeslala z kwitkiem. Bledem byla sama jego nominacja, do czego JK sie zreszta przyznal. Widze drogi Mousier obie strony medalu, o czym swiadczy chocby to, iz w ostatnich wyborach glosowalem na PO (czego zaluje), a mimo wszystko nie popadam w aberracyjna antykaczystowska histerie, tak dzisiaj popularna. Bardzo mozliwe w ogole, iz na nastepne wybory sie nie wybiore.
Michał M pisze:Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale wprowadzenie wyższych kar w żadnym momencie dziejowym historii nie wpłynęło jeszcze na zmniejszenie przestępczości. To tak na marginesie Krzywy
Przypomina mi to argument przeciwko karze smierci: nie nalezy jej wprowadzac, bo wedle statystyk wiekszosc mordercow i tak popelni poszczegolne zbrodnie :lol2: Polski matematyk, Hugo Steinhaus mawial, ze sa klamstwa, potem wielkie klamstwa, a dalej juz tylko statystyka :]
Michał M pisze:Tak naprawdę widać też, że funkcja Prokuratora Generalnego powinna być wreszcie oddzielona od funkcji ministra sprawiedliwości.
Zgadzam sie.
Michał M pisze:Tak BTW, Nurni Flowenol, nie studiowałeś/studiujesz przypadkiem socjologii na toruńskim UMK?
Nie, Collegium Civitas w Wawie.
Michał M pisze:dorwałem się do jakiegoś wywiadu, który wprawdzie nie oddaje w całości tego co myslę, niemniej zawiera kilka interesujących uwag o charakterze autorytaryzmu (tylko na 1 stronie, niestety, i tylko wypowiedzi z niej mnie w tym momencie zainteresowały):
Postkomunityczny "Przeglad" => :idzze:
Michał M pisze:sprawnie działający system resocjalizacji
Proces resocjalizacji sam w sobie wyklucza nazwanie go sprawnym. To tak jakby powiedziec, ze wyjatkowo slaby malarz stworzyl genialne dzielo. To jest po prostu niemozliwe.
franz pisze:Waldek Łysiak fan, prawicowy huligan! Czytujesz cos poza Łysiakiem? Czy może tylko Waldek a potem długo dłuuuuugo nic.
Pewnie, ze czytam, takze sporo lewackich pisarzy :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”