Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz » 13 wrz 2007, 16:31

Chlopaczek pisze:Od kiedy pamietam o PiS-ie mowiono w kontekscie prawicy.Moze nie ogladam zbyt wiele tv a w pismach ktore przegladam teksty o polityce omijam atoli slowo daje ze pierwszy raz spotykam sie z nazwaniem PiS partia lewicowa (pewnie chodzi o jakies zalozenia programowe).Nie przypominam sobie zeby przeciwnicy PiS podnosili ten argument zeby ich zdeskredytowac - na zdrowy rozum powinni to robic czesto.
A widzisz a ja od kiedy pamietam, wiedziłem, że PiS to lewica. Co do tej telewizji to rczej nie uświadczysz w niej prawdy w tej kwestii. Co do tych gazet, to nawet jakbyś te gazety czytał dokładnie i nie omijał stron "politycznych" to i tak nie znalazł byś prawdy, dlaczego? Otóz niektórym srodowiskom zalezy aby prawica była kojarzona z "prawica" pokroju PiS czyli z zacofaniem, homofobią, poplulizmem, oszołomstwem, nietolerancją itd. prawdziwa prawica jest odmienna od tej PISowskiej ale wielu srodowiskom zalezy żeby ta prawda nie wyszła na jaw, choć ci co maja znać faktyczny podział znają a ciemy lud żyje w niewiedzy. A co do tych przeciwników PiSu to chyba naprawde barrrdzo mało sledzisz debaty czy tez dyskusje polityczne. PO wielokrtotnie krytykowała poglądy gospodarcze PiS porównywała tE partie do partii lewicowych np. do PZPR. LPR i UPR równiez zarzucają PiSowi lewicowość i to dośc często.
Chlopaczek pisze:Nie bede sie klocil bo zbytnio w polityce nie siedze jednakze PiS pozostanie dla mnie partia prawicowa bo lewica kojarzy mi sie
To tak jakbym powiedział: "mój ojciec to okrutny morderca, ale dla mnie pozostanie dobrym człowiekiem bo tak mi sie kojarzy z dziecinstwa". Chłopaczku my tu mówimy o polityce a nie o wrażeniach czy skojarzeniach. Możemy sobie zalozyć temat o malarstwie impresjonistycznym albo poezji młodopolskiej i tam w dyskusji bedziemy się kierowac wrażeniami i kojarzeniem.
Ale wracając do meritum lewica kojarzy ci sie z wolnością, tak? A Marks, Stalin, Engels, Hitler, Lenin, Castro najwięksi tyrani w historii świata też kojarzą ci się z wolnością? Przecież to czołowe postacie lewicy. Żeby nie być posądzonym o skrajność i nie pokazywac lewicy jako komunistów to wezmiemy na tapete socjaldemokracje czyli tez lewice. Mamy inne definicje wolność bo dla ciebie to możliwość oraganizacji parad dla gejów i możliwość aborcji(i pewnie pare(naście) innych kwestii), dla mnie to wewnętrzne poczucie, że dzięki wolności moge zrobić z własnym ciałem/życiem/losem/firma/ itd absolutnie wszystko. W Finalandii lata rządów partii lewicowych(socjademokratycznych) doprowadziły nie tyko do giagantycznych podatków ale do zniewolenia. W Finlandii nie można palić tytoniu w każdym miejscu publiczym najlepiej robić to w domu, a lewicowym rzad palnuje aby chyba 2010 albos coś koło tej daty zakazać palenia fajek całkowicie! Ty pewnie powiesz to bardzo dobrze dla zdrowia obywateli i pochwalisz ta inicjatywe(może jeszcze w przyszłości wpropwadza zakaz picia alkoholu i uprawiania seksu tez dla naszego dobra) i tu własnie sie różnimy pojeciamy wolność jak dla mnie każdy kto ukończył 18 może zazywać nikotyne, alkohol, heroine, kokaine i co tylko chce i zaden lewicowy rząd nie ma prawa mu tego zabronic nawet jesli było by to korzystne dla jego zdrowia. Albo przymusowe ubezpieczenia społeczne "genialny" wynalezek lewicy (podobie zreszta jak łagry, komunizm, kult jednostki itd.) już nie bede mówił jakie to strasznie głupie z punktu widzenia ekonomii slupie sie na aspekcie wolności. Otóz przypuscmy chce żyć szybko, mocno i krótko mogę prawda? Do tego potrzebne mi beda pieniądze i nie chce sie ubespieczac na przyszłość bo nie dozyje 45 roku życia, otóż nie moge tak zrobić bo duża cześć owoców mojej pracy zjada aparat biurokratyczno urzedniczy. Brdzo wazna kwestia jest wolnośc gospodarcza jesli sądzisz, że lewica ją oferuje to juz na pewno masz gigantyczne braki w wiedzy. Co do wolnośc gospodarczej to zapytaj się przedsiębiorcy co sądzi o lewicy a usłyszysz wiele bardzo niemiłych epitetów w kierunku lewicowego nurtu w polityce. Mój ojciec np. bardzo lubi zdobywac te papierki z cyferkami i chyba bardzo je kocha, jego pasja jest robienie wszystkiego, zeby tych jego ukochanych papierków było dużo ale lewicowy rząd ogranicza jego pasje i zmniejsza jego poziom wolności przez głupawe ustawy, no ale chociaż nie wchodzi w dupe klerowi a to pewnie jest dla ciebie ważniejsze, dlatego wolność to dla nas tak różne słowo.
Michał M pisze:Jak przykładowo za rok będzie nowy rząd i dojdzie do przeceny na giełdzie, to pewnie PIS będzie krzyczeć, że to wina rządu
Nie wiem co w tym smiesznego i po co ta głupawa emota na końcu. Jak przykładowo za rok będzie nowy rząd i z powodu jego fatalnej polityki, zwiększani podatków i działalności na szkode przedsiębiorczosci dojdzie do przeceny na giełdzie to co, PiS nie będzie mógł krzyczeć, że to wina rządu.
Michał M pisze:ani prawdziwych liberałów
A UPR to co pies? Czy może nie przyjmujesz do wiadomości, ze ta partia istnieje.
Michał M pisze:Że już nie wspomnę o problemach w sklasyfikowaniu takich "zjawisk" jak Samoobrona czy LPR
Jakich problemach? Takie problemy przy sklasyfikowaniu tych partii może miec tylko idiota albo człowiek bez wiedzy politycznej, historycznej itd. Co do Samoobrony to tu wszystko jest proste po pierwsze prawica/lewica nie musze chyba mówić gdzie ich wrzucić?(lewica podpowiedz dla debili) Po drugie łatwo wytłumaczyć dlaczego taka partia zdobyła poparcie i przepowiedzieć je dalsze losy do tego na prawdę nie trzeba być politologiem. W przypadku LPR to juz spraw jest trudniejsza bo trzeba mieć wiedze historyczna. Otóż ruch z którego wywodzi sie LPR jest starym i powszechnie znanym ruchem politycznym a mianowicie jest "Ruchem Narodowym". Jego poczatki sięgaja do 1887 roku (o ile dobrze pamiętam) i organizacji, która powstała w Szwajcarii a mianowicie "Ligi Polskiej" utworzonej z incjatywy Zygmunta Miłkowskiego, liga nawiązywał aż do tradycji TDP. Potem przekształciła sie w 'Ligę Narodowa" z Romanem Dmowskim na czele było to chyba w roku 1893. Obóz narodowy istniał na scenie politycznej juz od bardzo dawna a wiec jak można mieć problemy z sklasyfikowaniem LPR który jest jakby kontynuatorem narodowej demokracji.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”