Pojechales sobie po lewicy az milo.Widze ze masz do niej taki stosunek jak ja do kosciola.
Dla Ciebie lewica kojarzy sie z pewnymi negatywnymi osobami incjatywami - nie mowie ze mi tez sie z tym nie kojarzy tylko ze skupilem sie na pozytywach i wyraznie to w poprzedniej wypowiedzi zaznaczylem - a mi z pewnymi ideami ktore sobie przyswoilem.Wiadomo ze nie bede przyswajal negatywow.
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.Wyraznie nie lubisz lewicy ale to jest jak z kosciolem - jednym sie kojarzy z krucjatami paleniem na stosie i molestowaniem ministrantow a innym z Jezusem i zbawieniem.
Niestety moja ignorancja polityczna i wrecz znuzenie cala ta polityka uniemozliwia mi podjecie dyskusji i kontrargumentowanie odnosnie lewicy jako calosci.Generalnie nawet bym nie chcial bo musialbym sie wtedy postawiac po jednej ze stron (drugi z czynnikow ktory sprawie ze nie lubie sie tu wypowiadac - chcialem poznac zrodlo twierdzenia ze wiecej idiotow w LiD oraz wyjasnic dlaczego pseudolewica a temat poszedl gdzies na manowce i w zasadzie nie ma konca.Jestesmy daleko od meritum.).Jestem jednak przekonany ze prawdziwy zwolennik lewicy by Ci sie przeciwstawil i byc moze zrobilby to skutecznie.
Co do wolnosci.Ja wolnosc postrzegam bardzo prosto.Jako mozliwosc robienia tego na co mam ochote i decydowaniu o samym sobie w granicach ktore nie powoduja szkod innym ludziom i otoczeniu.Czyli nie jest to wolnosc totalna - ktora nie istnieje - bo ma pewne klamry.
Jak ma sie do tego palenie papierosow?Jak dla mnie mozesz palic ile chcesz byle ja nie musial tego wdychac.Rozumiem oburzenie palaczy w zwiazku ze zdejmowaniem z listy kolejnych miejsc w ktorych moga sobie podymic.Dla mnie jako osoby niepalacej sa to posuniecia sluszne.Wybaczcie egoizm.
Naturalnie calkowitemu zakazowi palenia gdyby taki mial zostac wprowadzony bylbym przeciwny.
Ubezpieczenia spoleczne.Ciezko znalezc tutaj idealne rozwiazanie bo nie takie mozgi jak my sie nad tym glowia.Na pewno nie jest nim platna sluzba zdrowia jak chyba wydaje sie zwolennikom UPR.
Ok placisz ta skladke i potem moze musisz troche poczekac zeby dostac sie na co bardziej skomplikowane zabiegi ale przynajmniej wiesz ze w koncu najprawdopodobniej sie dostaniesz.
A z platna sluzba zdrowia braknie ci kasy (nawet jak dostaniesz te pieniadze ktore teraz placisz moze braknac przeciez) i game over.
Jak to mowi moja mama (nie w kontekscie sluzby zdrowia tylko w momencie gdy pare miesiecy nie przychodzil rachunek za internet)- lepiej placic co miesiac i miec pewnosc ze jest ok niz placic raz na rok a potem obudzic sie z reka w nocniku bo zawsze sa po drodze jakies pilne wydatki na ktore ta zaoszczedzona kasa by poszla.
Nie wszyscy sa chomikami.
Wolnosc gospodarcza.Zbyt zlozony temat nie chce mi sie o tym pisac.Jako humanista wole bajac nad wolnoscia scisle zwiazana z czlowiekiem.
Szukajac informacji czy PiS to lewica spotkalem sie z opinia ze jest to lewica gospodarczo i prawica obyczajowa.Czyli kogiel mogiel.
edit: ta lewica to zlo.W Szwecji nie mozesz sobie wybudowac osrodka kultury ktory nie jest przynajmniej czesciowo finansowany z budzetu bo panstwo chce miec nad nim kontrole.Do tego podatki sa na poziomie 60% ale jakos ludzie nie placza i zyje im sie dobrze.
Prawica na pewno by pozwolila palic fajki w ogrodkach (przeciez to precedens a nie ogolnie obowiazujace prawo) i w ogole fajnie by bylo.
Nie wpadaj w skrajnosci Franz.