To nie tyle chodzi ze o latwe pkt ale o latwiejszy wyscig anizeli Vuelta, ktorej glowna bolaczka jest to, ze kolarze majacy jakies aspiracje na MS nie zdecyduja sie na 3tygodnie mordegi w Hiszpanii a dosc przyjemny wyscig w Polsce i juz z racji tego - kalendarza - TdP wzrasta prestizAjgor pisze:Nie no nie przesadzajmy Wink Wypowiedź di Luci dużo powiedziałą czemu tu zagościł - liczył na łatwe punkty do rankingu. I dlatego mnie cieszy że mu nie pykło.
A Vuelta w tym roku jest najslabsza od lat
Co do Eurosportu 1 i 2 to nie jest takie proste
Poza tym wcale bym tak nie deprecjonowal dostepnosci dwojki,
Moze torche zle sie wyrazilem, TdP moze byc wyzej stawiane anizeli wg wlasnie przez kalendarz, umiejscowienie czasowe, w Vuelcie jak juz wczesniej pisalem nie wystartuja kolarze z aspiracjami na MS a w TdP tak. Poza tym TdP z roku na rok sie rozwija a Vuelta lekko podupada - mimo ze nalezy do wielkich tourow to nie mozna ja postawic na rowni z Giro czy TdF, gdzie te wyscigi bija ja na glowe pod wzgledem ogladalnosci czy tez rywalizacji sportowej.bellus pisze:Już się w tym wszystkim pogubiłem. Jedni mówią, że to wyścig lepszy od Vuelty, drudzy że nie. Postaram sie to przedstawić logicznie na podstawie waszych wypowiedzi: eurosport (podstawowy) jest bardziej dostępny i prestiżowy niż eurosport2, na jedynce jest vuelta, więc to ona jest bardziej prestiżowa. Ajgor mówił - cytował kolarza który przyjechał tutaj po łatwe punkty - wydaje mi się, że jest dość proste przełożenie między prestiżem danej imprezy sportowej a jej poziomem - łatwością zdobycia punktów. Więc już po samych waszych (kibiców kolarstwa) wypowiedziach widać, że z tym prestiżem to jest dość krucho - a przynajmniej Polacy (jak to Polacy) popadają w megalomanię.
Ze wzgledu na historie to TdP jak narazie nie ma co porownywac do Vuelty, z tego powodu ze od zaledwie kilku lat znajduje sie na rozkladzie Protouru zas 10lat temu to byl wyscig polamatorski - jednak preznie sie rozwija - Vuelta od lat ma dobry wspolczyniik wsrod wyscigow
A piszac o TdP ze moze byc stawiane wyzej niz Vuelta chodzilo glownie o to kto w tym roku wystartowal w jednym czy drugim wyscigu -
Nie slyszalem wystapienia Di Luci ale pod wzgledem konkurencji napewno nie mogl liczyc na latwe pkt, chyba raczej choilo mu o to ze profil trasy jest pod niego i nie ma co wazne czasowki
No chyba ze porownywal trudnosci zdobywania pkt w innych wyscigach, to napewno najlatwiej o pkt bylo mu w TdP niz w Giro czy jedniodniowych klasykach,