Filmy

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post autor: Tomachos » 21 wrz 2007, 23:06

Filmu nie widziałem, ale po tym co Bonso napisal mam już wnioski.
Wydaje się że powinno sie rozpatrywac takie obrazy na dwoch płaszczyznach, aczkolwiek tej drugiej płaszczyzny nie nalezy traktować jako coś piorytetowego.
Pierwsza płaszczyzna to przedstawienie wydarzeń które miały miejsce wiele lat temu. Protestuję przeciw słowa przedmówcy ze historia się nie liczy, trzeba o niej zapomnieć bo się nie odstanie, nie. Fakty historyczne trzeba utrwalac, to jest jeden z elementów naszej kultury jako narodu, element, ktory tworzy naszą tozsamośc. Rozumiem że do 12-18 latków nie trafiaja fakty historyczne mające miejsce poł wieku temu, rozumiem że czasy pod władzą wschodniego sąsiada są dla nich obce, atoli powinno sie to zmienić, Polacy niestety maja problem z utożsamianiem sie ze swoim krajem i historią, szkoda

Druga płaszczyzna to film sam w sobie. Mam, nadzieje złudne wrażenie że młodziez oczekuje od filmow, widowiska, zatracając powoli treść. Obawiam się że moje podlądy potwierdzają dusta muzyczne młodych Polakow.

Mysle ze takie filmy mogą być lepiej czy gorzej zrobione, oczywiście powinny być lepiej, ale w naszych realiach nie oczekujmy fajerwerków, w tym przypadku liczy sie treść i komentowanie jest zbędne.

sorry za offtopa :P

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”