Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 03 paź 2007, 9:05

Yukasz pisze:Czy ja wiem może i wygrał Kaczyński jednak także i ci eksperci a także publicyści nie oszukujmy się mają jakieś swoje sympatie i antypatie i u niektórych - nie mówię że koniecznie tych z tego linka ale na pewno niektórzy widzą tą debatę jak chcą choć pewnie większość patrzy na to obiektywnie.
1. Ja to widzę tak, wraz z wiedzą i byciem ekspertem (w podtekście, bycie człowiekiem inteligentnym - teoretycznie) wzrasta możliwość dystansu. Łatwiej jest ekspertowi (prawdziwemu) oderwać się od swoich sympatii i antypatii. W przypadku "ciemnego ludu" jest to znacznie, znacznie trudniejsze.
2. Co jak co, ale "Gazeta" nie wystawiła by jako ekspertów zestawu prawicowych ekstremistów. Więc trudno tutaj mówić o tym, że byli to tylko zwolennicy PiSu, prawicy, walki z układem.
3. Takie sondaże, o jakich piszesz - o zgrozo, np. o internetowych, miały by jakikolwiek sens jakby odnosiły się do osób, które przed debatą nie miały wyrobionego zdania.
Yukasz pisze:A dziś PO wywaliło ze swoich szeregów Sawicką która przyjmowała łapówkę w myśl idei - 'by żyło się lepiej' Lol Wink Teraz i PO będzie się mogło chwalić że nie toleruje w swoich szeregach korupcji Krzywy A co wg mnie wczoraj dobrze podsumował Kaczyński jak mówił o Kaczmarku i innych bo zarzut Kwaśniewskiego że PiS nie walczy z układem bo układ tworzyli ludzie PiSu jest dla mnie jak lokata
Może przejdę do pytania tak dla odmiany, co wg Ciebie miał zrobić PiS z Kaczmarkiem? Bronić go bo swój? Kaczyński zaryzykował wszystko, zaryzykował posiadanie władzy, żeby walczyć z korupcją. Oczywiście można gdybać, że należało go lepiej prześwietlić, etc. Oczywiście tak by było najlepiej, tylko że to jest gdybanie.
Co do Sawickiej to jest z Jeleniej Góry, w przeciwieństwie do Schetyny. IMHO PO wiedziało dobrze jakie są działania byłej nauczycielki z podstawówki, bo została przeniesiona z list do sejmu, na listy senatu. Wyrzucili ją dopiero jak zapukało CBA. Kolejna kwestia - ponoć CBA to taki instrument walki politycznej, tylko tutaj PO sama przyznała, że Sawicka brała,. Więc może przyznać, że CBA jest potrzebne?

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”