FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 03 paź 2007, 19:57

arek_ahig pisze:Zgodzę się co do efektywności, ale czy jednym z elementów stylu gry nie jest technika?
Oczywiście, że jest, ale ja na to patrzę w ten sposób, że zarówno Diego jak i Messi opierali swoją grę w dużej mierze na wspaniałej technice. Nie oceniam tutaj kto posiadał ją lepszą.
arek_ahig pisze:Należy więc zadać sobie pytanie czym jest wszechstonność? Bo jezli nie świadczy o tym to, że Maradona potrafił zagrać zarówno efektownie jak i efektywnie, zdobywac bramki z pola karnego, strzałami z dystansu, głowy, rzutów wolnych, grac zarówno na skrzydle jak i środku pola, minąć rywala na pełnej prędkości, ale także zupełnie na stojąco, to co?
Patrząc na wyliczankę dochodzę do wniosku, że Leo musi strzelić kilka bramek z poza pola karnego, kilka głową i walnąć coś z wolnego a więc będzie trudno :lol:

Ewentualnie mogę napisać, że Messi nie jest póki co tak wszechstronny jaki był Maradona za swoich najlepszych czasów :]

Proponowałbym zakończyć ponieważ zmierza to w złym kierunku. Zaraz Asteniu wpadnie i napisze, że się wycofuje czy coś takiego więc może od razu wyjaśnię o jaki zły kierunek mi chodzi. Chciałem porównywać tylko ogólny styl gry. W tej chwili zagłębiamy się w takie szczegóły, że porównujemy obydwu piłkarzy bardzo konkretnie a tego nie powinno się robić ponieważ dzieli ich piłkarska epoka. Inaczej grał się kiedyś (za Maradony) a inaczej gra się teraz (za Messiego). Porównania zawodników grających w różnych czasach są trochę bezsensu. Można jedynie zwracać uwagę na ogólne różnice i podobieństwa, ale kiedy wkraczamy w szczegóły to już wymagałoby wzięcia pod uwagę wielu czynników a nie o to mi chodziło.

Wróć do „Hiszpania”