Bayer Leverkusen (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post autor: Loczek » 20 sty 2005, 15:58

Andreyew pisze:
Kaczormistrz pisze:ale zgadzam sie z wami ze gdyby Wichniarek byl gwiazda Bundesligi to strony o Herthcie powstawaly by jak grzyby po deszczu i od razu by bylo wiecej fanow klubu ze stolicy
Nie rozumiem tej wypowiedzi. Krzynówek (wedlug magazynu "Kicker") zaliczal sie do grona bohaterow Rundy Jesiennej, a jest jedna polska strona poswiecona Bayerowi Leverkusen (istniala jeszcze przed transferem Krzynowka do Bayeru). Liczba fanow Bayeru Leverkusen w Polsce jest znikoma, i strony o klubie "nie rosna jak grzyby po deszczu".
Polemizowałbym z tą wypowiedzią. Liczba fanów Bayeru Leverkusen nie jest wcale znikomą liczbą. Owszem, nie ma co porównywać ilości kibiców Leverskusen, do ilości kibiców choćby Manchesteru United. Wszak od kiedy Jacek Krzynówek zasilił ich szeregi, liczba kibiców wzrosła. W samej Polsce szacuje się, że około 30 % kibiców piłkarskich lubi Leverkusen. No jak na klub, który powstaje powoli z popiołów i zdobywa serca to chyba dużo. Proporcjonalnie do ilości meczy w Lidze Mistrzów w których gra Krzynówek - rośnie zainteresowanie. Transfer Polaka był strzałem w dziesiątkę. Nie zapominajmy również o innych wielkich. Szkoda, że trener nie docenia Francy, bo jak dla mnie jest to chyba najlepszy napastink Leverkusen. Po odejściu do Borussi Moenchengladb'ach Olivera Neuvila właśnie Franca był przeze mnie typowany na zastępcę. No i oczywiście nie można zapomnieć o wyśmienitym płkarzu, jakim jest Dimitar Berbatov.
To niesłychane, żeby zawodnik z wschodu zrobił taką wspaniałą karierę ( pomijając rzecz jasna Szewczenkę w Milanie ).
Za każdym razem, kiedy widzę, że aspiryny wychodzą na zieloną murawę, w pamięci błyszczy mi Polak - Adam Matysek. Ciekawostką jest to, że został wybrany ( o ile pamiętam dobrze ) najlepszym bramkarzem ostatnich kilkudziesięciu lat w Leverkusen ( ale dokładnie nie pamiętam ilu, więc wybaczcie ). Piękna sprawa. Teraz drugi Polak pokazuje, że ojczyzna Sienkiewicza, Prusa i Szymborskiej dysponuje talentami, a oszlifowane - błyszczą na koronie kibiców Bayeru.
Szkoda tylko, że bayer gra poniżej ocekiwań chyba wszystkich. Wygrywa z Realem i Romą, przegrywa w lidze. Mobilizuje się na Puchar Niemiec, przegrywa w lidze. Trzeba umieć załatać dziurę w zębie, bo same tabletki przeciwbólowe Leverkusen nie pomogą...

Wróć do „Niemcy”