Studia

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 31 paź 2007, 18:39

Pisakk pisze:Jak rozumiem masz jakąś receptę na to, aby "ludziom uczącym się 1/3 życia" podnieść płacę więc moje pytanie: komu zabierzesz? Tym niewykształconym? Wtedy będzie sprawiedliwie? Razz
Jakbym miał receptę to i tak bym jej nie zdradził, nie ma nic za darmo :lol:
Pisakk pisze:Poza tym nie zrozumiałeś o co mi chodziło chyba
Chyba zrozumiałem ale jak w takim razie chcesz zatrzymać absolwentów :?: Wprowadzając płatne studia wg ciebie będzie sprawiedliwie a wg mnie nie bo nogami i ręcami podpisuję się pod tym co napisał brylancik 8) I nie uważam za niesprawiedliwe tego że ktoś bezpłatnie uczy się u nas w kraju a później wyjeżdża. Po prostu żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo pracować tam gdzie chce a jak chce wyjechać to i tak jak mówicie poprzez podatki płacił za te studia.
Zresztą dziś słyszałem wypowiedź Gowina który mówił że jak co roku ten temat powraca ale nie ma na to ogólnej zgody ludu więc najprawdopodobniej taki zapis nie wejdzie i będą chcieli wprowadzić jakieś bony dla najuboższych czyli mniej więcej to o co mi chodziło. I Gowin a pewnie i całe PO uważa że obecny system jest niesprawiedliwy jednak pewnie nic wielkiego z tego nie wyniknie. Oni mówią o tym że na studiach bezpłatnych przeważnie studiują osoby zamożniejsze i zabierają miejsca biedniejszym bo mają kasiorę na różnego typu korepetycje i są lepiej przygotowani. Nie wiem skąd te statystyki ale nie wydaje mi się aby tak było a zresztą co jak uboższa osoba studiuje na bezpłatnych? Dlatego coś w rodzaju bonów czy czegoś takiego było by wg mnie najlepszym rozwiązaniem. A mówiąc że osoby z bogatszych rodzin mają lepiej to też wielkie spłycenie problemu bo jeden nie dostanie się do NBA nawet jak będzie miał najlepszych trenerów a drugi i bez nich sobie poradzi.

Wróć do „Hyde Park”