1.FC Katowice

login
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: login » 03 lis 2007, 11:23

artursiwy91 pisze:A zdanie to mozna rozumiec tak, ze w czasie wojny nazisci przejmowali kontrole nad urzedami i roznymi organizacjami, a wiec takze i tym klubem, wiec nazisci widzac ze klub cieszy sie w miescie i regionie popularnoscia, postanowili w wladzach klubu umiescic swoich ludzi ktorzy promowali tym samym swoja ideologie.

A według mnie nie było w przypadku 1.FC Kattowitz przejmować, ponieważ o ile ten klub był śląski, o tyle blisko był związany z III Rzeszą.A może poprostu ludzie nim zarządzający.Ale jednego nie rozumiem nadal.Skoro ten klub przed wojną prowadził już swoją odrębność od Polski, skierowaną w stronę III Rzeszy, to dlaczego mówisz, że dopiero po najeździe faszystów na Polskę zmieniła się jego polityka ? Poza tym, wątpie by z tym klubem identyfikowali się Polacy.Co najwyżej Ślązacy, co dla mnie jest jeżeli chodzi o tamte czasy, średniopolskim określeniem.Tak, jak bym analogicznie kurdów nazywał turkami.A jeżeli tym bardziej Żyd miał im kibicować to normalnie czapki z głów.
Poza tym, biorąc pod uwagę historię Śląska, naprawdę w XX w., po plebiscytach i powstaniach, naprawdę ciężko mi uwierzyć w tą sielankową atmosfere.

Fusballklub 03 Ratibor, to najstarszy klub powstały na pewno na Śląsku ;).W 1903 r. powstał w Racibożu.

I tak na marginesie, to Erster Fussball-Club Kattowitz powstał w czasie zaborów, więc automatycznie, sugerując się nazwą mało miał wspólnego z Polską.

Wróć do „Polska”