1.FC Katowice

login
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: login » 03 lis 2007, 13:43

A czy ja pisalem ze wtedy mial wspulnego cos z Polska, klub powstal w panstwie Pruskim wiec logiczne ze ma historie niemiecka.

Dlatego nie rozumiem, dlaczego ten klub jest kultywowany na Śląsku. Podobnie gdyby teraz reaktywowano Diana Kattowitz albo Germania Kattowitz.
artursiwy91 pisze:Chodzi o to ze niemozna stawiac znaku rownosci miedzy Niemiec a nazista, to ze klub był niemiecki to przeciez chyba nic złego wkonncu powstal w tym panstwie, a co do propagowania nazizmu to mialo to tylko miejsce podczas okupacji. A jednak Polacy sie idetyfikowali z klubem, bo jak juz mowilem tutaj podzialy naprawde sie wtedy zacieraly. A Żydzi niby dlaczego mieliby im niekibicowac, oni gtak samo Ślązakami byli jak inni.

:arrow:
W 1934 klub został ukarany grzywną za "prowokacyjne, antypolskie stanowisko"
Sam pomysł klubu by mi się w miarę podobał, gdyby nie to, że to klub który jak podałem cytat wyżej był nastawiony anty-polsko, grał pod banderą niemiecką, chcąc jakby na siłe buntować ślązaków przeciw państwu Polskiemu.Apropos tego meczu, to czytałem, że wynik był wypaczony, gdyż drużyna niemiecka nie mogła zdobyć MP, chociażby z politycznego względu.

Co do samych Żydów, wydaje mi się, że w w tej części Polski, gdzie wpływ Niemców był bardzo silny, Żydzi powoli stawali się marginesem społeczeństwa.Ale to tylko moje przypuszczenia, więc mogę się mylić.

Wróć do „Polska”