1.FC Katowice

login
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: login » 04 lis 2007, 17:19

bellus pisze:- Żydzi - nigdzie na terenie Polski nie byli marginesem, zawsze byli "u koryta" co było główną przyczyną niechęci Polaków do tej nacji.

Złe wyrażenie z mojej strony padło.Margines społeczeństwa w sensie, będąc niejako średniolubianą warstwą społeczeństwa, własnie przez ich smykałkę do interesów.
- klub prowadził antypolską politykę - daleko idące stwierdzenie. Wg mnie klub nie może prowadzić polityki w takim znaczeniu. Co najwyżej mógł być narzędziem i elementem polityki większej.

Oczywiście, wszystko w jakiś tam granicach, ale wg mnie klub ten chciał być na siłę odrębny od Polski, poprzez wykazanie swojej Śląskości, chociaż według mnie bardziej niemieckości.Podałem tutaj cytat, że zostali oni ukarani za swoje "antypolskie stanowisko".

A co do reaktywacji klubu, to wcale nie mam o sobie mniemania szukania dziury w całym.Poprostu, przez całą historię tego klubu przewijają się negatywne mniej lub bardziej zachowania.Nie chcę ich osądzać, ale wydaje mi się, że ci rodowici Ślązacy w czasach dzisiejszych mogli stworzyć sobie nowy klub, czego im nie odmawiam, ale podczepiania się pod klub o kontrowersyjnej historii już tak.No, chyba że koronny argumentem była data jego powstania (najstarszy klub w Polsce).
bellus pisze:Jednym słowem chcecie być bardziej święci niż sam papież. Gwarantuje wam, że gdyby ktoś w II RP uznał, że klub ten groźny był dla Polski to by go zamknięto i nikogo o zdanie nie pytano.
Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.
bellus pisze:Dziwne to dla mnie trochę, nie macie innych problemów?

Chcę poznać zdanie innych, do czego wydaje mi się forum służy.Poza tym tutaj toczy się jakaś w miarę rzeczowa dyskusja, lepsze to niż tematy w stylu "kogo najbardziej lubie?" "poznajcie mnie lepiej" albo "co lubie na kolacje?".

Nie położe się przed siedzibą Śląskiego ZPN i nie dokonam samospalenia przeciw tej decyzji, chciałem tylko moje skromne zdanie napisać.Mógłby się przydać nowy klub, polski, tudzież śląski, nie koniecznie niemiecki.

Pozdrawiam.

Wróć do „Polska”