Wiele się naczytałem o przymiarkach transferowych do Legii i muszę przyznać, że jestem zasmucony faktem, że Legia chce sprowadzić tylko piłkarzy młodych, przyszłościowych, a Wisła się oddala!
Patrząc na skład Legii niewątpliwie potrzebne są zmiany, wzmocnienia na kilku pozycjach i bez dwóch zdań – jeśli chcemy dogonić chociażby Koronę – te zmiany muszą nastąpić już w zimowym okienku transferowym!
Kwapisz, Peszko, Frańczak czy Nowosielski Legii nie zbawią – jak już kupować młodych to takich, którzy mają miejsce w reprezentacjach młodzieżowych.
Może Jóźwiakowi czy Kucharskiemu się spodobali...ale co z tego?
Popatrzcie na Wisłe: zgarnęli nam sprzed nosa i Sobolewskiego i Dudke...jak kupują to reprezentantów Polski, jak kupują to za konkretną kasę!
My mamy przecież pieniądze – za Fabiańskiego, Janczyka, Bronowickiego...mamy miliony EURO tylko nie wiedzieć czemu te miliony nie są ruszane!?
Co do wzmocnień, a może najpierw „osłabień”. Definitywnie należy się rozstać z Piotrem Bronowickim i Marcinem Burkhardtem. Pierwszy został sprowadzony po znajomości (moim zdaniem), nie pokazał zupełnie nic i najzwyczajnie jest miernym zawodnikiem. Drugi – wieczna nadzieja, najpierw Amici, Legii i reprezentacji...ale jego czas już minął, trzeba szukać innych rozwiązań.
To teraz wzmocnienia. Przede wszystkim należy włączyć na stałe do składu piłkarzy ME: Hernacki, Wocial, Wysocki, Trochim, Paluchowski i Rybus. Niech trenują z pierwszym zespołem, niech zostaną im przydzielone numeru i niech na co dzień obcują z pierwszą drużyną. Jestem pewien, że wyjdzie im to na dobre.
Jeśli chodzi o wzmocnienia pierwszej jedenastki to największe problemy są na prawej obronie i w ataku. W obronie niby jest Szala ale on często łapie kontuzje (i kartki) i moim zdaniem na stare lata lepiej się spisuje w środku obrony; Rzeźniczak gra moim zdaniem bardzo dobrze na prawej obronie z tym, ze jest to nominalny środkowy obrońca, a o Bronowickim już pisałem.
W ataku mamy tak naprawdę tylko trzech w miarę dobrych zawodników: Grzelak – z niego to będzie chyba drugi Włodarczyk; Chinyama – dobry tylko przez 45 minut, potem opada z sił i Korzym – melodia (wieczna?) przyszłości....chociaż powinien dostawać więcej szans bo nieraz pokazał, że w piłę potrafi grać. Jedynym kandydatem z OE na obsadę prawej obrony jest Grzegorz Bartczak – moim zdaniem w nim można upatrywać się następcy w reprezentacji Baszczyńskiego i Wasilewskiego. Jest waleczny i mimo młodego wieku (22l.) bardzo doświadczony, no i jest reprezentantem Polski. Inne moje kandydatury są kandydaturami z kosmosu. Z Polskiej ligi dobrymi prawymi obrońcami do „wyjęcia” przez Legie są Marcin Kikut z Lecha ( ale transfer na linii Legia-Lech chyba nie wchodzi w grę, poza tym kibice nie byliby zadowoleni ), Artur Marciniak ( ale on jak na razie nie ma miejsca w składzie słabego w tym sezonie Bełchatowa; mimo to bardzo mi się podobał na mistrzostwach w Kanadzie, jest bardzo waleczny i jest ostoja defensywy Bełchatowa w ME ). Rozważałbym też kandydaturę Bena Starosty który jest na wypożyczeniu w Brendford, ale po sezonie ma wrócić do Scheffield i ma dostawać szanse w pierwszym zespole więc nie sądze żeby chciał przeprowadzać się do Polski. Z zagranicznych piłkarzy jacy przychodzą mi na myśl to doskonałym prawym obrońcą (oglądałem go na PNA) jest Nigeryjczyk Georges Abbey z Port Vale. Według transfermarkt.de nie kosztuje nic. Mimo 29 lat jest bardzo solidnym, szybkim i dobrze trzymającym się na nogach zawodnikiem więc może warto by było przynajmniej zaprosić go na testy!?
Napastników powinno się sprowadzić dwóch. Głównym kandydatem według mnie jest Marcin Robak z Korony. W tym sezonie spisuje się bardzo dobrze i warto by było go sprowadzić. Inną kandydaturą jest Tomasz Zahorski – człowiek „niespodzianka” w kadrze Don Leo. Z Polskiej ligi wyróżniającymi się napastnikami są jeszcze: Janoszka z Ruchu Ch., Pawłowski z Zagłębia L., Witkowski i Dudzic z Cracovii i Costly z Bełchatowa. Tego ostatniego też bardzo chciałbym mieć w Legii. Może ostatnio nie gra dla GKS-u zbyt dobrze ale pokazał już, ze jest świetnym napastnikiem i chyba warto go sprowadzić. Na pewno w kręgu moich zainteresowań byliby także Polscy gracze grający zagranicą: Olisadebe (APOP), Żewłakow (Gent) czy Ślusarski (West Bromwich).
Jeśli chodzi o inne pozycje to w czerwcu odejśc ma Roger więc na lewejpomocy zostanie nam tylko Kiełbowicz. Wiemy, że Kiełbik może i ma dobrą rundę i został w końcu doceniony przez trenera reprezentacji ale swoje pięć minut Pan Tomek już dawno miał i raczej teraz już będzie obniżał loty. Trzeba by się zastanowić nad wzmocnieniem, jakimś młodym zawodnikiem, lewej pomocy. I na myśl od razu przychodzi mi Mateusz Cetnarski z GKS-u Bełchatów. Cetnarski przebojem wdarł się do składu i w tym sezonie, mimo że dużo nie gra, prezentuje się w miarę solidnie. Myślę, że będzie z niego drugi Błaszczykowski lewej pomocy. Kandydatów jest jeszcze kilku, chociażby Wilk z Lecha ale on chyba jest nie do „wyciagnięcia” przez Legie! Przyjrzałbym się tez Zasadzie z Polonii W. no i Napoleoniemu z Widzewa. Ten Włoch jest bardzo szybkim, przebojowym zawodnikiem. Gdyby przeszedł do lepszego klubu na pewno stałby się gwiazdą ligi! Z graczy zagranicznych bardzo podobała mi się ostatnio gra niejakiego Duszana Svanto ze Slavii Praga ale on wg. transfermarkt.de kosztuje 3,5 mln EURO więc chyba Legii nie stać na tego zawodnika. Inna sytuacja byłaby gdyby rzeczywiście Roger odszedł a jego miejsce na lewej zająłby Edson. Wtedy powstałaby by luba na lewej obronie. Bo z całym szacunkiem ale Wawrzyniak nie jest piłkarzem wybitnym, łapie głupie kartki a jeszcze częściej kontuzje i jak na lewego obrońcę nie jest szybki więc trzeba by jakiegoś lewego obrońcę sprowadzić. I tutaj zawodników mam kilku. Przede wszystkim Łukasz Broź z Widzewa. W tym sezonie trochę z konieczności jest wystawiany na prawej obronie, ale jest lewonożny, szybki i...doceniony przez Benhakkera. Inne kandydatury z Polskiej ligi to Djurdjević z Lecha (ale tak samo jak w przypadku Wilka i Kikuta – niemożliwe), Lazarevski z Groclinu (wbrew pozorom to bardzo dobry zawodnik) czy Kowalczyk z Bełchatowa (podobno Legia już się o niego stara). Tacy piłkarze jak Omeljańczuk z Rostowa czy Momha z Giumares są do wzięcia za niecałe 400 tyś EURO więc można by było pomyśleć.
Trzeba liczyć się z tym, że po sezonie zostaniemy bez dwóch środkowych obrońców, bo Inaki Astiz jest tylko wypożyczony (?) z Osasuny a Choto na pewno będzie miał kilka ofert z zagranicy i chodzą słuchy, że tym razem już odejdzie. Kto miałby ich zstąpić? Broniewicz z Polonii W., Wasiluk z Jagielloni, Jop z FK Moskwa, Polczak z GKS-u Katowice, Łągiewka z Krylji, Kanik z Energie, Szukała z TSV, Bieniuk z Antalyasporu...to moje typy. Z graczy zagranicznych, których widziałem mógłbym polecić min. Dragonera z Ferencvarosu (kosztuje ok. 0,5 mln EUR), Branimira Bajicia z Koblenz (ok. 0,5), Kriżanac z Zenitu (ok. 1,2) czy Chinchilla z Rheindorfu (ok. 0,6). Trochę ich jest, ważne, że jest w kim wybierać. Ja osobiście poleciłbym Bajicia – świetny stoper.
A oto inne moje kandydatury na poszczególne pozycje:
Bramkarze: Kowalewski (Sp.Moskwa), Bedenik (Boulogne, FRA), Murambadoro (Hellenic, ZIM), Cierzniak (Korona)
Prawi pomocnicy: Gorawski (FK Moskwa), Acedo (Gueugnon, FRA), Wróbel (GKS Bełchatów), Madej (ŁKS)
Środkowi pomocnicy: Feter (GKS Bełchatów), Garguła (GKS Bełchatów), Majewski (Groclin), Hermes (Korona), Wilk (Korona), Kascelan (ŁKS), Kuklis (Widzew), Danch (G.Zabrze), Student (Bayer II), Janota (Feyenoord II), Krychowiak (Bordeaux II), Trytko (Energie), Mila (Valarenga), Mea Vitali (Maracaibo), Soto (Puebla), Badilla (Saprissa), Lovre (Groningen).
Podsumowując.
Tym panom podziękujemy w zimie: Burkhardt, Bronowicki
Tym panom podziękujemy w lato: (Roger, Choto a także Ekwueme, Grzelak i Kiełbowicz.
Tych panów powitamy w zimie: Bartczak (Zagłębie L.), Robak (Korona), Cetnarski (Bełchatów)
Tych panów powitamy w lato: Feter (Bełchatów), Zahorski (G.Zabrze), Broź (Widzew), Bajić (Koblenz),
Skład:
GK: 82.Mucha, 1.Skaba, 12.Gostomski
O: 2.Bartczak, 3.Szala, 21.Broź, 5.Augustyn, 24.Wawrzyniak, 25.Rzeźniczak, 26.Inaki Astiz, 27.Edson 4.Bajić, 15.Wysocki, 23.Wocial, 30.Hernacki
P: 32.Radović, 20.Szałachowski, 8.Grosicki, 14.Vuković, 7.Giza, 28.Smoliński, 22.Cetnarski, 6.Feter, 16.Trochim
A: 13.Korzym, 19.Chinyama, 9.Zahorski, 11.Robak, 29.Paluchowski, 31.Rybus
82.MUCHA
2.BARTCZAK – 4.BAJIĆ – 26.INAKI ASTIZ – 21.BROŹ
32.RADOVIĆ – 14.VUKOVIĆ – 7.GIZA – 27.EDSON
11.ROBAK – 9.ZAHORSKI