1.FC Katowice

Awatar użytkownika
ga6riel
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

1.FC Katowice

Post autor: ga6riel » 19 lis 2007, 23:34

Witam,

dzisiaj przez przypadek wpadlem na artykul zwiazany z 1.FC Kattowitz i wzbudzil on moje zainteresowanie. Po kontrowersyjnych artykulach na stronach sieci internetowej w zwiazku z odrodzeniem tego Klubu wyladowalem na tym forum, szukajac objektywnego podejscia do rzeczy.

Niestety i tutaj spotkalem sie ze zbyt dobrze znanymi mi stereotypami. Znanymi mi tak dobrze, bo w wieku 12 lat zostalem - jak wtedy uwarzalem - wywieziony przez moich rodzicow do wrogiego nam panstwa ktorym sa Niemcy. Dzisiaj wiem ze nalezalo by napisac, byly nam Niemcy, a raczej rzadzacy wtedy rezim i jego polityczne nastawienie.

Jako polski Niemiec lub jako niemiecki Polak znam dobrze i odczulem na wlasnej skorze podejscie pseudopatryjotycznych subelementow uwarzajacych ponizanie "obcych" jako zasdniczy obowiazek "patryjoty" wobec swojego narodu.

Dla Niemcow nie jestem Niemcem, dla Polakow nie jetem Polakiem. Dlatego odpowiadam dzisiaj - gdy jestem pytany z kad pochodze, kim jestem - ze jestem Slazakiem. I tak odczuwa pewnie niejeden Slazak. Nie latwo jest powiedziec kim sie jest pochodzadz z tego skraja ziemi, ktory byl szarpany przez wiele panstw i majac w sobie mieszana krew.

Dlatego tez bylem dumny czytajac ze zostal odrodzony tak tradycjonalny klub pilkarski ale tez krytycznie szukalem objektywnego sprawozdania czy ma on az tak "brazowa" historje.

Nawiazujac do komentaza jednego Goscia tutaj B.B. jak mi sie zdaje (co smieszne Bruno Bannani jest miedzyinnymi tez firma z siedziba w niemczech) ze nie sa potrzebne kluby z historia nazistowska, trzeba by bylo wspomniec ze najpozniej od roku 1936 rozpoczol sie w rzeszy ruch ktory jest dzisiaj znany jako "centralizacja". Oznacza to tyle, ze kazda organizacja, kazde stowarzyszenie, kazdy klub obojetnie jakiej dziedziny zostal podporzadkowany pod centralny dozor partii NSDAP. Partia ktora infiltrowala zarzad niemal kazdej publicznej organizacji w celu totalnej kontroli. Niejeden stawal sie czlonkiem parti by nie utracic stanowiska. Zjawisko ktore tez znane jest z czasow komuny w Polsce.

Dlatego nie watpie ze w szeregach 1.FCK tez sie znajdowal niejeden partyjny nazista (wyznawajacy czy tez nie).
Pod tym wzgledem mozna by bylo argumentowac ze obecna Bundesliga, wogule caly DFB powinni zawiesic swoje dzialania bo maja napewno nazistowska przeszlosc.

Konczac wpomne moze ze obecnie znajduja sie w niemczech setki obcokrajowych klubow pilkarskich, o obcokrajowych nazwach. Wprawdzie graja one w nizszych klasach, sa ale kompletnie tolerowane i integrowane w rozgrywki regionalnych i okregowych zwiazkow pilki noznej.
Widac niemcy sie nauczyli z przeszlosci i mam nadzieje ze negatywne pogloski na temat odrodzenia 1.FC Kattowitz czy tez Katowice beda nalezec do mniejszosci. Dopuki nie zostanie doswiadczone ze klub ten powstal nie z mysla hartowania ciala i czystej sportowej rywalizacji tylko w celu wskrzeszania wrogich politycznych pogladow, bede sie pilnie przesladowal jego postepy.

Jako Polak trzymajcy kciuki Polakom, jako Niemiec trzymajacy kciuki Niemcom, jako Badenczyk trzymajacy kciuki Karlsruher SC i jako Slazak i Katowiczan trzymajacy kciuki GieKSie i 1.FCK. Jako kibic pilki noznej!

A zatem, Fair Play

Wróć do „Polska”