Berik pisze:Na pewno wiesz, ze od wiekow Polacy byli bardzo silnie związani z Kościołem i religia:
"Katolicyzm nie jest dodatkiem do polskości, zabarwieniem jej na pewien sposób, ale tkwi w jej istocie, istocie znacznej mierze stanowi jej istotę. Usiłowanie oddzielenia u nas katolicyzmu od polskości, oderwania narodu od religii i od Kościoła, jest niszczeniem samej istoty narodu". Ten cytat idealnie odzwierciedla to,iż religia od zawsze była bardzo waznym pkt w Rzeczpospolitej. Przypomnij sobie choćby komunizm i legendarne msze Popieluszki, w ktorych uczestniczyla rzesza ludzi.
Wszystko ładnie, pięknie tylko co to ma wspólnego z twoją tezą: "To jest bardzo zla sytuacja dla Polski" czyli co takiego partia Rydzyka (jeśli powstanie, bo podkreślam, że to mało prawdopodobne) jest w stanie wyrządzić Polsce, ze uważasz to za szkodę dla naszego kraju.
Co do ojca Rydzyka i kwestii tego czy to zły człowiek czy może nie. To po pierwsze nie nam to oceniać, a po drugie ani ja ani Ty nie znamy go osobiście nie posiadamy wiedzy na temat jego postępowania w życiu itd. No i chyba mamy inne definicje złego człowieka. Nie wydaje mi się żeby Rydzyk kogoś zgwałcił/okradł/pobił/napadł/zamordował itd. a to moim zdaniem uczynki, które cechują złych ludzi. Nie słucham RM ale na pewno gdyby Rydzyk przedstawił tam teorie o tym, że całe zło tego świata pochodzi od Masonów, niepełnosprawnych, chorych psychicznie, Żydów, Romów, lesbijek, gejów, rudych, zezowatych, łysych, kasłających, leworęcznych, jąkających się, garbatych, platfusowatych, pryszczatych, z zajęczą wargą, patrzących spode łba, szczerbatych, głupiomądrych, z haczykowatym nosem, z nosem zadartym, kanarów, inkasentów, komorników, posłów, szambonurków i grabarzy to na pewno wszystkie media trąbiły by o tym na okrągło i bym się o takowych poglądach ojca Tadeusza dowiedział. Zresztą czy poglądy definiują to czy ktoś jest dobry albo zły? Niektóre pewno tak ale nie te, które prezentuje ojciec Rydzyk (choć jego poglądów dokładnie nie znam a to, że jest jak twierdzą pewne media faszytsą, nazistą, homofobem itd. są głupawe i wymyślone przez media te same które nazywają kibców bandytami/złodziejami/mordercami) Słuchacze RM to odrębna kwestia to jakie mają poglądy to po pierwsze ich sprawa i dopóki nikogo nie krzywdzą nich sobie mówią i myśla co chcą nawet gdyby to miały być nie poprawne politycznie a po drugie to logiczne jest, że te poglądy się radykalizują na skutek ludzi, którzy są podobno tolerancyjni a w ramach tej tolerancji opluwają i wyśmiewają tych starszych często samotnych i zgubionych w swej jesieni życia ludzi i radio często ich jedyna rozrywkę. W takiej sytuacji zagrozenia lud szuka mentora, przewodnika no i natrafili na ojca Tadeusza.
Ja też znam osobę, która słucha Radia Maryja. To starsza pani, która jest sąsiadką mojej dziewczyny a ta jako, że dobra z niej kobieta czasem pomaga starszej pani, u której już słabo ze zdrowiem czasem zrobi zakupy czasem posprząta w domu. Ja tez miałem okazję poznać ta panią i jej poglądy nie wydają mi się radykalne, po prostu słucha sobie radia jak nie ma akurat siły sama iść do Kościoła a, że religia jest dla niej bardzo ważna to słucha sobie w RM równych audycji religijnych, tyle.
Dla mnie Rydzyk to postać no właśnie jaka otóż obojętna, neutralna bo po pierwsze nie mi to oceniać a po drugie jak mawiał François-Marie Arouet: "Je ne suis pas d'accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu'au bout pour que vous puissiez le dire" czyli wolność słów i myśli przede wszystkim i tyle.
Berik pisze:A wyborcy LPR i PiS ? dzieki komu,ze LPR dostal się do sejmu V kadencji?
Aż mi się nie chce Ci tego tłumaczyć ale dobra. Choć możesz kwestie ilości fanów Rydzyka samemu sprawdzić czyli sobacz jaka jest "słuchalność" RM i wtedy wylicz sobie procent Polaków należących do tej grupy, wtedy sam obalisz teze pt: "Ma poparcie duzej czesci spoleczenstwa polskiego" Poaztym jak już tłumaczyłem słuchacze RM to tylko niewielki procent wyborców PiS i poświadczają to badania naukowe elektoratów poszczególnych partii. Co do LPR to argument śmieszny bo większość słuchaczy RM w wyborach do Sejmu V kadencji głosował na Populizm i Socjalizm a nie LPR. Nawet jeśli część wyborców LPR to słuchacze RM to jest to mała grupa, zresztą ile procent wtedy LPR dostał 6% ? może 8%? Na dodatek znikomy procent z tego stanowiła grupa Rydzka jak do tego dodać fakt, że w tych wyborach frekwencja była 40 kilka % to w świetle przekroju całego społeczeństwa wychodzi nam śmiesznie niska liczba. Czyli teza o tym, że Rydzyka popiera duża część społeczeństwa jest nieco chybiona matematyki nie oszukasz.
Mówiło się też o drugiej Irlandii, cudzie powszechnego dobrobytu, niskich podatkach, reformach liberalnych i co z tego?! Ty chyba nie wiesz, że telewizja kłamie.Berik pisze:A ile mówiło się o znaczącym elektoracie radiomaryjnym podczas ostatniej kampanii wyborczej?
Berik pisze:Polska to kraj umiarkowanie swiecki i takim powinien zostac.
Według mnie Polska jest krajem w pełni swieckim a nie "umiarkowanie" swieckim i nic nie wskazuje na to żeby to się miało zmienić. Jeśli ktoś ma inne zdanie na ten temat czekam na argumenty ale mocne bo ten z religią na maturze jak i inne przytoczone przez Berika jest z cyklu "a u was biją murzynów".
bellus pisze:Twierdzisz, że prawda to coś relatywnego?
Nie pamiętasz długiej i wyczerpującej jak walki w okopach I wojny światowej dyskusji miedzy mna a Chłopaczkiem o to czym jest prawda? Z tego co pamiętam to właśnie Chłopaczej twierdził, że jest wiele prawd i prawda to coś relatywnego (wybacz Chłopazku jesli coś pomotałem w tej kwestii) ja miałem skrajnie inne zdanie, chyba nie warto powtarzać i tak nie kończacej sie dyskusji, która znowu będzie trwac kilka stron.
Swoją drogą dobrze, ze temat odżył to jest sól tej forumowej ziemi.