Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 19 sty 2008, 0:50

Idea matury (jak już pisałem ja się z tym nie zgadzam) jest taka, że matura ma znieść egzaminy na uczelnie wyższe.
A teraz sa egzaminy na uczelniach :?: Wiem że początkowo egzaminy wstępne miały być zniesione ale uczelnie i tak wiedziały swoje i robiły egzaminy :P Teraz też chyba są jakieś :think:
Kwestia prowadzącego - jak przy każdym przedmiocie.
Ja ze własnych obserwacji wiem że niewiele osób wynosiło coś z tych zajęć a one same były traktowane w ten sposób aby tylko je odbębnić. Przypuszczam że w znacznej większości szkół jest tak samo i jest niewielu nauczycieli potrafiących ciekawie je poprowadzić. A jak wprowadzenie religii na maturze (swoją drogą jak religia to i etyka) miałoby zmienić coś w programie w takim sensie że te zajęcia wyglądałby jak z polskiego to ja dziękuję :stop: Jak ktos ma potrzebę pogłębiania swojej wiary to niech to robi na własny użytek a nie był do tego zmuszany.

A osobiście mam takie odczucia że wprowadzenie religii na maturze jest niczym innym jak wchodzeniem kościoła wszędzie gdzie tylko się da (zresztą i tak go wszędzie pełno, niech lepiej księża zaczną myśleć nad tym jak wiernych przyciągać do kościoła). Nigdy nie było takiego przedmiotu więc nie widzę sensu aby to zmieniać.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”