Chlopaczek pisze:Doczytales do konca?Chyba nie.Dalej pisze ze na te tematy pisalem w KrK.Wybacz nie mam zamiaru sie powtarzac bo na pewno szybciej czytasz niz ja pisze zatem jezeli masz ochote mozesz sie zapoznac z moimi pogladami na ten temat w odpowiednim temacie.
Wskaż mi mistrzu jakie argumenty przez Ciebie przedstawione odnoszą się do mojej wypowiedzi. Obalają moje tezy, kontrastują z nimi. Podważają ich wartość merytoryczną.
Strzeliłeś sobie samobója. Nie ma nic. Znajdź mi fragment gdzie stwierdzam, ze religia jest w szkole niezbędna. Życzę sukcesów.Chlopaczek pisze:Co zlego w religii tylko w salkach katechetycznych Bellus?
Chlopaczek pisze:Nie powiem zeby Twoje argumenty Bellus nie rzucily mnie na kolana.Szczegolnie ten "co jest zlego w religii na maturze ze ma jej nie byc?" byl doprawdy wyborny - duzo tresci duzo konkretow.Podobal mi sie rowniez ten o uczelniach "ktore chca" szkoda ze nie podales konkretnie ktore to uczelnie chca i nie wkleiles linka do strony na ktorej na przyklad jest napisane o petycji jaka w tym celu wysmazyly do Miniesterstwa Edukacji Narodowej.
Rozumiem, że moje pytanie / prośba żebyś wskazał co jest złego w maturze z religii uwłacza twojej godności. Przepraszam zatem, że uroziłem twoją inteligencję.
Chlopaczek pisze:Wstepny projekt jest taki ze bedzie przedmiotem dodatkowym dla chetnych.Ile minie czasu zanim bedzie obowiazkowa?
Zaczynam powoli przekonywać się do tego, że z tobą o sprawie jakkolwiek związanej z kościołem nie da się rozmawiać normalnie. Czy Ty czytasz to co pisze? Albo o zgrozo naprawdę w to wierzysz? W moim odczuciu jesteś wyjątkowo przewrażliwiony.
Chciałem tylko przypomnieć, że moralność europejska w prostej linii wywodzi się z Chrześcijaństwa. Tak wiem, jestem głupi...Chlopaczek pisze:Religia to nie religioznawstwo.Na niej zazwyczaj katecheci uswiadamiaja mlode duszyczki co jest dobre a co zle (z punktu widzenia KrK) i "nauczaja" o czyms czego nie ma (o czyms czego nie da sie w zaden sposob zmierzyc ani dokonac procesow badawczych potwierdzajacych lub zaprzeczajacych pewnym tezom teoriom itd. - wersja lagodniejsza dla katolikow)
Druga kwestia to zamiast religii wstaw sobie tam filozofię. Też się wszystko zgadza - wniosek usunąć z programu klas humanistycznych filozofię.
Chlopaczek pisze:Modlmy sie o swieckie panstwo.
Jak wg Ciebie objawia się w Polsce to, że państwo nie jest świeckie. Obok nieobowiązkowych lekcji religii.