Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3334

Post autor: Chlopaczek » 19 sty 2008, 20:46

bellus pisze:Wskaż mi mistrzu jakie argumenty przez Ciebie przedstawione odnoszą się do mojej wypowiedzi. Obalają moje tezy, kontrastują z nimi. Podważają ich wartość merytoryczną.
Zyczylbym sobie zebys uwazniej czytal moje posty.Gdy zaczeliscie ten temat napisalem ze nie mam zamiaru z wami dyskutowac co chyba latwo odczytac ze nie mam zamiaru obalac waszych tez czy "podwazac ich wartosc merytoryczna".Co nie przeszkodzilo wam w doprowadzeniu mnie do bolu glowy.
Po drugie napisalem juz iz jezeli chcesz poznac moje kontrargumenty to polecam temat o KrK.Nie bede sie powtarzal tym bardziej ze temat jest rozlegly.Chcesz to sobie poczytaj.
bellus pisze:Strzeliłeś sobie samobója. Nie ma nic. Znajdź mi fragment gdzie stwierdzam, ze religia jest w szkole niezbędna. Życzę sukcesów.
Strzelilem sobie samoboja?No moze ale gralem wtedy w barwach Interu wiec jest ok.

Co jest zlego w religii tylko w salkach katechetycznych Bellus?
bellus pisze:Rozumiem, że moje pytanie / prośba żebyś wskazał co jest złego w maturze z religii uwłacza twojej godności. Przepraszam zatem, że uroziłem twoją inteligencję.
Skoro tak to ujmujesz.Mysle w takim razie ze obraziles nie tylko moja inteligencje i zmusiles pare osob do tlumaczenia Ci pewnych rzeczy jakbys byl dzieckiem a nie doroslym facetem.

Mam nadzieje ze jednak przeczytales ten fragment w ktorym w skrocie ujalem jak wygladaly poczatki religii w polskich szkolach i jak to ewoluowalo do czasow obecnych.Na podstawie tego i wiedzy jak kosciol zdobywal kolejne przyczolki w polskiej oswiacie mam prawo przedstawic swoje obawy ze nastepna moze byc religia na maturze jako przedmiot obowiazkowy.
No ale moze jestem nienormalny.

Zobaczymy kto za lat n bedzie nienormalny i przewrazliwiony.Mam nadzieje ze to jednak bede ja i moje obawy okaza sie bezpodstawne.
bellus pisze:Chciałem tylko przypomnieć, że moralność europejska w prostej linii wywodzi się z Chrześcijaństwa. Tak wiem, jestem głupi...
Druga kwestia to zamiast w religii wstaw sobie tam filozofię. Też się wszystko zgadza - wniosek usunąć z programu klas humanistycznych filozofię.
Tak z chrzescijanstwa.Moze jeszcze tylko i wylacznie?Wczesniej ludzie mogli mordowac gwalcic krasc i nie widzieli w tym nic zlego.Moralnosc nie jest zastrzezona przez KrK chociaz czasami hierarchowie kosciola zachowuja sie jakby tak bylo.
Oczywistym jest ze ludzie kosciola maja pewien i to znaczacy wklad w rozwoj kultury nawet pomijajac ze z zapalem godnej sprawy tepili ludzi ktorzy promowali idea niezgodne z duchem nauczania tegoz kosciola.Nikt kosciolowi nie odbiera tych zaslug (takich i siakich) ale jak dla mnie pisanie ze kultura europejska chrzescijanstwem stoi jest naduzyciem.
Moja linia jest krzywa bo moja moralnosc nie wywodzi sie w prostej linii od chrzescijanstwa.Mam magiczne wlasciwosci samodzielnego rozrozniania dobra od zla.Nie potrzebuje szamanow w sukienkach.
Nie rozumiem tego zdania "zamiast religii wstaw sobie tam filozofie".Stawiasz znak rownosci miedzy religia chrzescijanska a filozofia?Tak to wyglada.
bellus pisze:Jak wg Ciebie objawia się w Polsce to, że państwo nie jest świeckie. Obok nieobowiązkowych lekcji religii.
Kolejny raz zachecam do przejrzenia tematu o KrK.Tudziez chodzenia z szeroko otwartymi oczami bo jak sa zamkniete to mozna sobie krzywde zrobic.

Dobra konkludujac bo dalem sie wciagnac w dyskusje w ktora nie mialem zamiaru dac sie wciagac poniewaz do niczego konkretnego nie dojdziemy.Chetnie podejme temat na zywca.
Zatem wy zyjecie w swieckiej Polsce gdzie religia bedzie do wyboru na maturze i bedzie fajowsko z tego powodu.
Ja zyje natomiast w takiej rzeczywistosci gdzie swieckosc mojej ojczyzny nie jest juz tak wyrazna a religia na maturze jest kolejna fanaberia kleru.

Pozostanmy w swoich swiatach.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, 20:48 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”