Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Awatar użytkownika
adamg
Skład C
Skład C
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: adamg » 23 sty 2008, 13:26

Bardzo podobają mi się plany Beenhakkera dotyczące wyboru zawodników na EURO. Nie bedzie tak jak za Janasa, ze piłkarze w ostatnim dniu dowiedzą się o wszystkim z telewizji, w ogóle chyba nie bedzie widowiska telewizyjnego z wręczeniem nominacji. Plany Beenhakkera opisane przez "Piłkę nożną" sugerują że Leo będzie dużo przebywał z zawodnikami, rozmawiał i to powinno dać lepsze rezultaty. Zawodnicy będą przebywać ze sobą już pod 19 maja, kiedy Beenhakker powoła 30 zawodników na zgrupowanie do Niemiec, gdzie czekają nas dwa towarzyskie mecz z Macedonią Bułgarią. Do kraju wrócą piłkarze ostatniego dnia maja, a pierwszego czerwca odbędzie mecz z Danią w Chorzowie. Po tym meczu Beenhakker wyselekcjonuje 23-osobową kadrę, która uda się na finały mistrzostw europy.
A tak w ogóle to przyglądając sie uważniej powołaniom na zgrupowanie na Cyprze zauważam że co raz bardziej Beenhakker ufa umiejętnościom Marcina Kusia. Nie miałbym nic przeciwko aby ten zawodnik znalazł się w kadrze na Euro. Zawsze go lubiłem, pamiętam jak już Engel zastanawiał się czy nie włączyć go do kadry na Mundial w Korei i Japonii, był także blisko wyjazdu z reprezentacją Janasa do Niemiec. Tak więc do 3 razy sztuka. życzę powodzenia obrońcy Kolportera korony Kielce.
Natomiast pogarsza się sytuacja Łukasza Garguły. Zawodnik Bełchatowa jeszcze do niedawna był podstawowym piłkarzem naszej reprezentacji, teraz natomiast dostał powołanie tylko na mecz z Finlandią, a przed meczem z Czechami będzie musiał opuścić zgrupowanie.
Na dzień dzisiejszy moja kadra na euro wyglądałaby następująco:
Bramkarze:
Artur Boruc, Tomasz Kuszczak, Łukasz Fabiański
Tutaj chyba nie ma wątpliwości, to są nasi najlepsi bramkarze, Beenhakker uważa podobnie, z tym że golkiperem numer 2 wg mnie powinien być Tomasz Kuszczak, który ma coraz pewniejszą pozycję w Manchesterze United

Obrońcy:
Marcin Wasilewski, Marcin Kuś, Michał Żewłakow, Dariusz Dudka, Mariusz Jop, Jacek Bąk, Grzegorz Bronowicki + Tomasz Kiełbowicz/Jakub Wawrzyniak
Niestety nie ma powołania dla Pawła Golańskiego, którego umiejętności bardzo cenię, ale nie wywalczył on miejsce w składzie Steuy Bukareszt. Na jego miejsce wybrałem Marcina Kusia. Wśród obrońców klasyfikuje Dariusza Dudkę, ale wiadomo ze to zawodnik uniwersalny i może grać na wielu pozycjach. W kadrze powinien się znaleźć któryś z obrońców Legii, w zależności od tego który z nich wywalczy miejsce w składzie na wiosnę. Beenhakker bardziej ceni umiejętności Wawrzyniaka, ja natomiast jestem zwolennikiem Kiełbowicz w kadrze. Podobno Lech Poznań stara się wypożyczyć z FK Moskwa Mariusza Jopa. Byłoby to korzystne dla wszystkich, bo zawodnik nie gra za dużo w Rosji, a nie powinien jechać na EURO jako rezerwowy.Podstawowy blok obronny: Wasilewski-Bąk-Jop-Bronowicki

Pomocnicy:
Jakub Błaszczykowski, Wojciech Łobodziński, Rafał Murawski, Mariusz Lewandowski, Łukasz Garguła, Marek Zieńczuk, Ebi Smolarek, Jacek Krzynówek
Zapewne wielu będzie się domagać powołania dla Kamila Kosowskiego, ale ja bym już dal spokój temu zawodnikowi. Na euro powinien jechać Marek Zieńczuk, jako najlepszy polski zawodnik w naszej lidze. Smolarka wymieniam wśród pomocników, bo zapewne będzie grał na lewym skrzydle lub za napastnikami. Jeżeli będziemy grali 5 pomocnikami to jako dwaj defensywni powinni grać Lewandowski i Murawski/Dudka, przed nimi Smolarek a na skrzydłach Błaszczykowski i Krzynówek.

Napastnicy:
Paweł Brożek, Artur Wichniarek, Tomasz Zahorski, Ireneusz Jeleń
Od razu brak ulubieńców Leo czyi Zurawskiego, Saganowskiego, Rasiaka i Matusiaka. Uzasadnienie proste: napastnik musi grać regularnie w swojej drużynie i strzelać gole. Wiele osób krytykuje Brożka, ze ten nie potrafi grać w reprezentacji. Ale trzeba mu wreszcie dać prawdziwą szanśe zaistnienia w tej kadrze. To samo tyczy się Wichniarka i Jelenia. Na szczęscie Wichniarek już został dostrzeżony i mam nadzieję że zagra cały mecz z Czechami i nawet jak nie uda mu się strzelić bramki to Beenhakker go nie skreśli. O Jeleniu już nie ma co pisać, to paranoja że Leo go nieustannie pomija przy powołaniach. Zahorski zadziwiająco dobrze się spisuje pod skrzydłami Beenhakkera, widać że ma potencjał i z niego może być jeszcze dobry zawodnik.

herdek pisze:W lidze katarskiej, Jacek radzi sobie dobrze, ma miejsce w pierwszej jedenastce i obiło mi się o uszy, że zainteresowana jest nim Legia.
:lol: :lol: :lol:

Wróć do „Polska”