Teraz coś o damskich półfinałach.
Jelena Jankovic [3] - Maria Szarapowa [5] 3:6, 1:6.
Spodziewałem sie takiego rozstrzygnięcia. Rosjanka jest obecnie w zabójczej formie, niszczy wszystkie swoje rywalki, gra perfekcyjnie można powiedzieć. Tak też zrobiła i w meczu z Jankovic, gdzie po prostu zmiotła Serbkę z kortu. Trzeba też wspomnieć o problemach Serbki z mięśniami, które rozpoczęły sie w drugim secie. Parokrotnie wzywała lekarze, lecz mimo to dokończyła spotkanie. Parę razy miała nawet łzy w oczach i naprawdę szkoda było oglądać tak cierpiącą Jankovic. Jelena nawet bez kontuzji w pierwszym secie nie miała nic do powiedzenia, bo Szarapowa grała po prostu wspaniale. Jest faworytką w finale, a jak utrzyma taką formę przez dłuższy czas, to może wrócić na pozycję nr 1 na świecie.
Ana Ivanovic [4] - Daniela Hantuchova [9] 0:6, 6:3, 6:4.
Fantastyczne spotkanie. Zdecydowanie najlepszy mecz w damskiej rywalizacji podczas tegorocznego Australian Open. To co zrobiła dzisiaj Ana to było coś niesamowitego. Ta młoda dziewczyna pokazała prawdziwy charakter, wolę walki i potężną ambicję do odnoszenia sukcesów. Powiem szczerze, że ja byłem lekko zdołowany po tym co widziałem w pierwszym secie, gdy Serbka potykała sie o własne nogi, nie potrafiła trafić w kort. Grała po prostu fatalnie. Daniela natomiast grała jak powinna w takim momencie, wykorzystywała błędy Serbki i wygrała łatwo, szybko i przyjemnie seta. Drugi set również zaczął sie słabo dla Ivanovic, bo przegrywała już 2:0 w gemach. W pewnej chwili jednak wszystko sie zmieniło i Ivanovic zaczęła pokazywać jak wielką jest już zawodniczką, że jest lepsza od Słowaczki i to jej należy sie ten finał. Wygrywała piłkę za piłkę, wychodziło jej wszystko - pierwszy serwis, forhend, drive volley, czy skróty. Byłem pewien, że jak dojdzie to trzeciego seta, to Ana go wygra i tak też sie stało
Mecz był dramatyczny od początku do końca. Cieszy mnie, że awansowała jednak Ivanovic, której kibicuję od początku turnieju. Mam nadzieję, że finał z Szarapową będzie podobnie ciekawy, a wygra go Ana Ivanovic
A na zakończenie AIDE !!!