Wilmore pisze:Lata temu na którąś ze stron CM/FM napisałem poradę o wyszukiwaniu talentów, teraz zniknęła gdzieś w odmętach sieci.Loczek pisze: Zatrudniacie scoutów ? Czy sami się bawicie w wyszukiwanie ? A jak sami to w jaki sposób ?
Najlepiej wyszukuje się ręcznie, problem tkwi dla mnie w dwóch rzeczach - długości poszukiwań i braku orientacji w wynikach. Często zdarzało mi się składać oferty np. 10 środkowym obrońcom, a później tracić rachubę w tym, który jest lepszy
Kiedyś siedziałem głównie w Białorusi, teraz dostrzegam atuty Skandynawii (Finlandia!), ale szukam już na całym świecie. Często da się wynaleźć absolutne perełki na niemalże antypodach - w 2 czy 3 sezonie na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych narodził się 17 letni regen, środkowy pomocnik, którego najpierw podkupiło mi Como, gdzie po dwóch latach stał się dobrym piłkarzem - kupiony przeze mnie za czapkę gruszek z 4 ligi do pierwszoligowca stał się absolutnym geniuszem, najlepszym piłkarzem świata, dzięki któremu BWD awansowały do baraży el. MŚ
Mi się podoba strasznie opcja z klubami filialnymi, gdyż często gdy nowi zawodnicy do nich trafiają i coś już pokazuję to przejmuje ich od nich i szkole we własnym zakresie... kilku wyrobiło sobie marki i poszło dalej w świat