średnia wieku piłkarzy zgłoszonych do LM:fieldy pisze:Zamiast rzucać stereotypami sprawdź średnią wieku tej "11".masacra pisze:Grać przez cały sezon tak młodą 11 musi się prędzej czy później odbić czkawką
Bo młodzi w "11" są Cesc i Clichy. Krótka ławka - tu moze być problem.
średnie losowanie jak dla mnie, mogło być gorzej, ale mogło być zdecydowanie lepiej.
Trudno - trzeba pokonać Liverpool i tyle. Pierwszy mecz u siebie, będzie trzeba jakąs zaliczkę przed rewanżem zrobić.
Arsenal - 24,5
Liverpool - 25
Manchester - 26,3
Chelsea - 28,1
Zależy co masz na myśli mówiąc młody piłkarz. Dla mnie np średnia wieku Manchesteru jest idealna do święcenia triumfów.
Arsenal teoretycznie tylko 0,5 roku pod Liverpoolem.
No i tu jeszcze druga sprawa, sama średnia wieku nie oddaje tego co miałem na myśli. Zgodzisz się że w Arsenalu najwięcej w kreowaniu gry zależy od Fabregasa (20l.), Adebayora (24l.) Flaminiego (24l.), Hleba (26l.). 3 z tych 4 piłkarzy nie przekroczyła 25 roku życia. (No może z kreowaniem u Flaminiego się pośpieszyłem, ale gra chłopak regularnie i gra całkiem pierwsze skrzypce jeśli chodzi o def pomocnika w drużynie).
Można tu wrzucić też Eduardo (24l)
A często grają też taki Walcott (19l), Bendtner (20l), Eboue (24l.) Diaby (21l) i niewiem co z Rosickym bo dawno o nim nie słyszałem.
4 piłkarzy, pośród podstawowej 5 nie przekroczyło 25 roku życia. To jest młoda ekipa. Spośród 4 innych którzy najczęsciej wchodzą (moge sie mylić jeśli tak popraw) ŻADEN nie przekorczył 25 roku życia
Dla przykładu w średnio zaledwie 0,5 roku starszym Liverpoolu:
Gerrard 27l. Torres 24l. Kuyt 27l. Mascherano 23l. Babel 21l.
5 podstawowa. I 'wchodzący najczęsciej: Crouch 27l, Benayoun 28l. Alonso 26l. Lucas 21l.
Jest róznica? Mimo pół roku w średniej, wśród piłkarzy mających realny wpływ na grę różnice widać. A jest to pokazane w porównaniu z też nie starą 11 Liverpoolu aczkolwiek więcej w niej zależy od piłkarzy bardziej doświadczonych niż w ekipie Wengera. I to miałem właśnie na myśli.
Jeśli gre kreuje 20-latek, wtórują mu 24 latkowie, a 26 letni w tej gromadce Hleb jest z nich najbardziej doświadczony to cos Ci powiem. Tak to jest młoda 11.
Nie wziąłem pod uwagi obrony, bo to z reguły występują zawodnicy nieco bardziej doświadczeni, a i tu róznica między Arsenalem 25l, 27l, 30l, 22l. A nawet niewiele 'starszym' Liverpoolem (31l (tu ew Arbeola to niech będzie 24l), 34l, 30l, 28l) Jest widoczna gołym okiem. Jedyne co podnosi tak drastycznie średnią wieku Arsenalu to wiek 2 bramkarzy, jednego obrońcy i 1 pomocnika, który w tym sezonie poszedł w odstawkę.
To w zestawieniu ze standardami Europy (gdzie np do niedawna tryumfy święciła ekipa Milanu ze średnią wieku ponad 30, zresztą Interu czy Romy niewiele mniej), gdzie średnia 3 najlepszych drużyn Hiszpańskich to 26 jest młoda 11 i to nie jest żaden stereotyp.
Zdróweczko.
zauważ jednak, ze pisałeś o "11", nie o całej kadrze
heh, no umownie sie mówi, że gra 'jedenastka'. Wiadomo przecież że jedną '11' całego sezonu choćbyś chciał nie rozegrasz. Ale można było opatrznie zrozumieć. Przyznaje