Bramka
Doni - pewniak, w tym sezonie broni póki co bardzo dobrze i jest jednym z najlepszych golkiperów Serie A. Jedynie kończy się z nim kontrakt, więc przydałoby się go przedłużyć (
Curci - młody i perspektywiczny, u niego jedynie może być problem z siedzeniem na ławce. W razie czego zawsze można wypożyczyć i niech się ogrywa, a co. A drugiego bramkarza będziemy mieli wtedy Julio Sergio lub Zottiego. Nie jest źle.
Obrona
Cicinho - ogółem w tym sezonie gra dobrze w ofensywie i nieco gorzej w defensywie, ale ogólnie daje rade. Przypuszczalnie pierwszy skład w przyszłym sezonie.
Panucci - im starszy tym lepszy ;]. Walczak jakich mało, idealny do łatania dziur w przypadku kartek/kontuzji. Może grać wszędzie w obronie i to jego duża zaleta.
Cassetti - tak jak Panucci, ogromny z niego pożytek, może również grać wszędzie.
Juan - mimo moich początkowych obaw z tym transferem sprawdził się świetnie i jest mocnym punktem bloku defensywnego.
Mexes - klasa sama w sobie, nic nie trzeba mówić. Dodatkowo 100% Romanista.
Ferrari - pierwszy na odstrzał. Słaby, nie sprawdza się, jak gra to niepewny. O dziwo, chce go Milan, wiec dobrze sie składa.
Tonetto - radzi sobie wciąż dobrze, ale zaawansowany wiek robi swoje. Przydałby mu się dobry zmiennik (bo jak Maxa nie ma z konieczności na lewej gra Cassetti, ewentualnie Panucci), albo nawet ktoś do walki o pierwszy skład, grający wymiennie z nim.
Antunes - melodia przyszłości, w tym sezonie rzadko wychodził na boisko. Jestem za wypożyczeniem go do jakiegoś średniaka.
Pomoc
De Rossi - świetny gość. Pewniak do gry w pierwszym składzie, jeden z ważniejszych punktów drużyny.
Aquilani - ogromne postępy zrobił, świetny zawodnik. Inter wprawdzie chce go podkupić, ale zarząd mówi stanowcze: wara
Pizarro - ostatnio wygryziony ze składu przez Aquilaniego, ale właściwie gra tyle co w/w dwójka. Wiadomo - kartki, urazy itp. Świetny zawodnik, co tu dużo gadać.
Brighi - nasz czwarty def. pom. na 99% odejdzie - marudzi, że mało gra. Bo i gra mało, tyle że dość przydatny jest, gdy dwóch z trójki DDR, Aq, Piza wyleci.
Taddei - pewniak do gry w przyszłym sezonie, świetny skrzydłowy, Romie oddany w stu procentach.
Giuly - świetny dzoker, dużo walczy, asystuje, strzela bramki, czego chciec więcej. Właśnie tego się spodziewałem po jego transferze. I sie nie zawiodłem.
Perrotta - po zakupie klasowego napastnika i przesunięciu Tottiego do tyłu może stracić miejsce w wyjściowej jedenastce, ale znając rotację Spalla i ilość meczów w sezonie i tak się sporo nagra.
Mancini - chyba największe zmartwienie Romy. Kontrakt jeszcze nie przedłużony i jest opcja, że Amantino latem nasz klub opuści. Szkoda by było, bo to świetny zawodnik i wiele mu zawdzięczamy. Swoją drogą zarząd mógłby trochę sypnąć groszem na jego nowy kotrakt... Jeśli zostanie - pewne miejsce w składzie.
Esposito - miało być nie wiadomo co, jest lipa. Gra niewiele, a jak gra to zawodzi. Miewa przebłyski, ale bardzo rzadkie (vide bramka z Parmą na 3-0 po jego pietce).
Vucinic - nareszcie Mirko w odpowiedniej formie ;]. I strzela w tak ważnych meczach, że głowa mała - w rundzie jesiennej Milan, Lazio, Sporting, w tej Milan i Real. Idealny dżoker, widze go w pierwszej kolejności do wejścia lub nawet w pierwszym składzie w razie odejścia Manciniego.
Atak
Tu zonk, bo tylko jeden napastnik
Totti - nic nie trzeba dodawać.
ZAKUPY
1. klasowy napastnik - przede wszystkim cieszy że zarząd jest tego świadom. Wg ostatnich doniesień ma być Borriello, ja tam jestem za
2. lewy obrońca (patrz: Tonetto) - Vargas, Vargas, Vargas. Zwłaszcza, że ponoć już po słowie z Romą ;].
3. środek obrony (do zalatania dziury po Ferrarim) - Zapate tu bym widział. Znajac dosc czeste absencje Juana (urazy niestety) i Mexesa (kartki... w sumie tez niestety. a i od czasu do czasu sie kontuzja jakas przyplącze) miałby spore szanse na gre. Oczywiście gdy wszyscy zdrowi jako trzeci stoper, pierwszy do wejścia z ławki. Też się ponoć nim interesujemy, wiec git ;].
4. ktoś za Brighiego - w sumie niewielka potrzeba, ale zawsze jakas tam. Może po prostu powrót z wypożyczenia Barusso?
ROMA 2007/08
DONI
Curci
CICINHO MEXES JUAN TONETTO
Panucci Cassetti Ferrari
DE ROSSI AQUILANI
Pizarro Brighi
TADDEI PERROTTA MANCINI
Giuly Esposito Vucinic
TOTTI
AS ROMA 2008/09
DONI