FMy

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore » 29 mar 2008, 11:14

Yukasz pisze:Powiedzenie 'zagrajcie na luzie' nawet nie wchodzi w grę.
Kiedy gram ekipą juniorów/drugim zespołem w meczu o stawkę, to grają świetnie tylko po wypowiedzeniu tych słów. :wink:

I stało się. 10 marca 2010 roku Oxford przegrywając 0:2 zdołał się podnieść, strzelić 5 bramek i wygrać 5:2 na trudnym terenie w Port Vale. Te trzy punkty były bezcenne - moi juniorzy grali kolejny mecz, trochę już zmęczeni grą co trzy dni, ale cel osiągnęli - zdobyli 3 punkty i na 8 kolejek przed końcem moja przewaga nad drugim Doncaster wynosi 26 punktów, a nad trzecim Stoke - ponad 30.
Spodziewałem się świetnego wyniku w Division 1, ale nie kolejnego roku absolutnej dominacji w lidze - nie tylko pierwszy skład, ale i utalentowani juniorzy wygrywali, gdy było trzeba. Zdobyliśmy w lidze (stan na 10.03.10) 117 bramek, tracąc tylko 38 (na 38 kolejek), to drugie głównie ze względu na duże problemy z zestawieniem optymalnej obrony w tym sezonie.
Fantastycznie sprawdziły się gwiazdy sprowadzone w zimie - lewy obrońca Tamboura (reprezentant Mali) w 8 meczach zaliczył 7 asyst i grał bezbłędnie. Defensywny pomocnik Bilek na początku nie zachwycał, ale gdy "wszedł" w zespół - okazał się idealnym piłkarzem na tę pozycję w Oxfordzie. Sprowadzeni skrzydłowi - Grendel ze Słowacji i O'Donovan z Irlandii - albo wskoczyli do pierwszego składu i zaczęli czarować (Grendel), albo czarują z ławki (O'Donovan). Ściągnięty na przyszłość ofensywny pomocnik z Belgii - Antheunis - okazał się być talentem dalece lepszym od Zajca i w przyszłości powinien grać lepiej od Słoweńca - już gra tak samo. Za grosze ściągnięty do głębokiej nastoletni Glen czaruje w ataku, wygryzł świetnego snajpera Bozicica i zagwarantował miejsce dla siebie na przyszły sezon dzięki nagłemu rozwojowi. Z nastu piłkarzy do zespołu juniorskiego tylko jeden zawodzi - i to taki, co do którego nie miałem zbyt wielu złudzeń - reszta sprawdza się na poziomie D1 bardzo dobrze.

Plan na ten sezon jest jasny - za dwa tygodnie rozgromić Leeds na Wembley i zdobyć St. Johnstone's Paint, po czym dograć sezon juniorami. W przyszłym roku zmiany będą już kosmetyczne - na pewno odejdzie jeden OP (Lund ze Szwecji, penaltymaker :evil: ) a przyjdzie Otsemobor - nieistotne, za ile, ale mam do niego sentyment i on pasuje idealnie do mojej ekipy. Mam na koncie majątek (ponad 5 milionów funtów), więc szykuje się zmiana też rezerwowego lewego obrońcy - pozbędę się prawdopodobnie kapitana Williamsa i ściągnę kogoś naprawdę dobrego na tę pozycję.
Poza tym zmiany będą naprawdę kosmetyczne - jak się znajdzie okazja, to skorzystam, ale pierwsza "11" jest przygotowana już na Championship od dawna, poza nią mam 6-7 piłkarzy gotowych na to wyzwanie i tylko muszę dokupić rezerwowych OP, OL, może OPŚ lub OŚ (marzy mi się pewien Brazylijczyk, który nie dostaje regularnie pozwolenia na pracę :( )
Jak tak dalej wszystko będzie się rozwijało, to szykuje się kolejny łatwy sezon w wyższej lidze - Championship, nadchodzę! :lol:

Cele na sezon 2010/11:
- Kupić zmienników dla bocznych obrońców.
- Kupić dobrego, rezerwowego, ofensywnego pomocnika (acz tu rozwija mi się młody Słoweniec).
- Rozbudować stadion (klub zaczął przynosić straty przez szeroką, dobrze opłacaną kadrę), obecnie 12 tysięcy jest zapełnione w każdym meczu poza drobniejszymi pucharami, w Championship liczbę chętnych oceniam na około 20 tysięcy na najważniejsze mecze i 17 tysięcy na zwykłe - a obecnie mam tylko 12k, które do niczego nie wystarczają.
- Rozbudowa szkółki młodzieżowej.
- Uzyskanie dwóch klubów filialnych - jednego w kraju, na wypożyczenia, jednego zagranicą na pozwolenie na pracę (cel super trudny do zrealizowania :? ).
- Ewentualna, kolejna, rozbudowa bazy treningowej - mam coraz więcej wielkich talentów, którym ta baza jest mimo wszystko potrzebna.
- Zająć miejsce co najmniej barażowe w Championship.
- Wywalczyć awans do 4 rundy PA - od trzech lat staję na 3 rundzie, to wkurza. :wink:

Kusi mnie strasznie perspektywa objęcia posady managera w innym klubie - zgłosiły się po mnie Chelsea, Man City, Everton i Liverpool - we wszystkich kończą się kontrakty managerów 30.06 i we wszystkich prasa wymienia mnie jako faworyta do objęcia posady - odmawiam póki co. :wink:

Wróć do „Hyde Park”