Artykuły prasowe warte przeczytania

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz » 02 kwie 2008, 16:27

Tak z okazji rocznicy:
Mija kolejna rocznica śmierci najwybitniejszego rodaka naszych czasów. Najwierniejszego ideałom polskości, jej najgodniejszego obywatela. Od trzech lat nie posiadam się z żalu.

Od trzech lat jem tylko kremówki. Otworzyłem również hodowlę gołębi. Nie wszystkie są jednak tego godne, więc robię im test. Wypuszczam z okna. Jeśli któryś od razu wraca, zostaje w hodowli jako namaszczony przez Pana. Te, które nie wrócą znikają mi z oczu na zawsze (logiczne), a te, które wrócą poniewczasie sprzedaję. Zysk oddaję w całości na tacę w mojej parafii na pierwszej możliwej mszy po transakcji. Nie jest to dochodowy interes i bardzo mi wstyd, że tak słabo wspieram mojego ukochanego księdza. Z drugiej strony, dobrze, że tak wiele gołębi wybiera drogę Chrystusa.

Wspominam właśnie naszego wspólnego najukochańszego, najcudowniejszego Ojca czytając z zapałem jego encykliki. Niezwykle irytują mnie osoby, które ośmielają się krytykować Najwspanialszego na łamach jakiejś żydowskiej prasy, a co dopiero w publicznej telewizji! Papieża nie powinno się krytykować, zwłaszcza w jego ojczystym kraju. Jest przecież ikoną, którą należy czcić i wielbić! Obalił komunizm, błogosławiąc Lecha Wałęsę!

Do tego te wszystkie oskarżenia są podłymi kłamstwami! Jan Paweł II był wielkim filozofem i poetą, mówią o tym w telewizji. Zresztą, właśnie czytam jego książki i wiersze, jak już wspominałem. Żałuję, że nie znam innych poetów, czy filozofów, miałbym większe pole do porównania, ale myślę, że Boży Namiestnik na Ziemi na pewno dzięki pomocy Ducha Świętego spłodził coś wybitnego i oryginalnego.

Włączyłem telewizor. Zgodnie z zapowiedzią, dzień dzisiejszy, a także jutrzejszy (dobrze, że okazują pamięć o tak wybitnym rodaku podwójnie) jest całkowicie poświęcony pamięci Jana Pawła II. Wszystkie programy telewizji polskiej nadają o nim programy i bardzo dobrze. Niestety, ku mojemu ubolewaniu TVP Sport i TVP Kultura wyłamały się z tego, ale potrafię zrozumieć decyzję władz z Woronicza - tych kanałów i tak nikt nie ogląda. Nadmiar programów zaś budziłby tylko smutek, że wszystkiego naraz nie możemy obejrzeć. I tak koleżanka opowie mi dopiero w piątek, co leciało na Dwójce.

Telewizji prywatnych nie mam zamiaru włączać, nawet na reklamach. Kiedyś puścili jakiś dokument z którego wynikało, że Maryja nie była dziewicą. Oburzyły mnie te oszczerstwa i od tego czasu oglądam tam tylko W-11, bo to przyjemny program jest.

Właśnie puściłem sobie "Barkę", Jego ukochaną pieśń. Ktoś na klatce schodowej kiedyś mówił, usłyszałem przypadkiem, przysięgam, że podobno ta pieśń nie była wcale tak dobrze znana jeszcze rok przed jego śmiercią. To pewnie plotki. Sam nie mogę stwierdzić, bo interesuję się Jego historią odkąd w momencie Jego śmierci nastąpił we mnie przełom duchowy.

Oprócz tego słucham też Papadance. Właściwie nie podoba mi się ich muzyka, ale mają taką miłą nazwę zespołu.

Ostrzę sobie zęby na okolicznościowe wydania albumów Mu poświęconych. Brakuje mi szachów (jako pionki Gwardia Watykańska) i plakatu z "Bravo", ale mam nadzieję, że ktoś wystawi na Allegro w tym roku. Zapewne niedługo pojawi się wiele nowych pozycji, różniących się od innych kilkoma zdjęciami i tytułem, ale prawdziwy Polak powinien zakupić je wszystkie. Mógłbym w końcu kupić te grube tomy zawierające spis spotkań z naukowcami w Castle Gandolfo, ale przecież wszyscy wiemy, że to i tak były bezowocne spotkania.

Idę przygotować jego ołtarzyk w oknie, a później poszukam informacji, gdzie odbędą się jakieś zbiorowe modlitwy. Umacniajmy się w wierze!

21:37 - zjedzcie kremówkę!

Pan z Wami

Ave Satan!

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”