Siatkówka

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post autor: LookAsh » 07 kwie 2008, 16:55

GW pisze:PGE Skra Bełchatów jest bliska podpisania kontraktu z Miguelem Angelem Falascą, rozgrywającym reprezentacji Hiszpanii. Jeszcze większe plany transferowe ma ponoć Resovia, która chce na stałe dołączyć do czołówki.

35-letni zawodnik urodził się w Argentynie, ale ma hiszpańskie obywatelstwo. Od 2003 roku występuje w Portolu Majorka, najlepszym zespole hiszpańskiej ekstraklasy, do którego trafił z Modeny. We Włoszech grał też w Ferrarze i Boloni.

Miguel Angel Falasca w ubiegłym roku poprowadził swoją reprezentację do złotego medalu mistrzostw Europy, które zostały rozegrane w Moskwie. Hiszpania sprawiła ogromną niespodziankę, pokonując w finale Rosję. W klubie i w kadrze gra razem z bratem - Guillermo, który podobno jest też na liście życzeń kilku polskich zespołów. W Bełchatowie starszy z rodzeństwa spotkałby się ze Stephane Antigą, z którym w poprzednim sezonie występował w Portolu.

Co na to szefowie bełchatowskiego klubu? - Niczego nie potwierdzam - deklaruje prezes Konrad Piechocki. - Równie dobrze można napisać, że interesujemy się Lloyem Ballem [Dynamo Kazań], Ricardo [Modena] czy Esko. Mamy dwóch rozgrywających, Maćka Dobrowolskiego i Bartka Neroja, z ważnymi kontraktami. Nie zapominajmy, że Dobrowolski po raz trzeci z kolei doprowadził Skrę do ścisłego finału mistrzostw Polski, a w Olsztynie rozegrał chyba najlepsze mecze w historii występów w Bełchatowie.

Wiadomo jednak, że Skra po trzecim miejscu w Lidze Mistrzów chce jeszcze wzmocnić skład. Mówi się, że oprócz Falaski mają do niej trafić Dawid Murek i libero Wkręt-metu AZS Częstochowa Piotr Gacek. Na liście życzeń są też Bartosz Kurek z ZAKSY Kędzierzyn-Koźle i inny częstochowianin Marcin Wika.

Jeszcze większe plany transferowe ma ponoć Resovia, która chce na stałe dołączyć do czołówki. Kontrakt z zespołem przedłużył już Krzysztof Ignaczak, którego chciały Skra i AZS Olsztyn. Według nieoficjalnych informacji, bliskie sfinalizowania są transfery Marcina Możdżonka z Olsztyna oraz dwójki częstochowian - Pawła Woickiego oraz Wiki. W Rzeszowie może też zagrać Łukasz Kadziewicz, któremu nie powiodło się w Sparklingu Mediolan. Włoski klub przeżywa bowiem ogromne kłopoty finansowe, dlatego reprezentacyjny środkowy chętnie wróciłby do Polski. Chce go też AZS Olsztyn, którego jest zresztą wychowankiem.
Co o tym myslicie ?

Ja uwazam ze osoba piszaca ten artykul ma jak zwykle doskonale zrodlo informacji - forum sportboard. Ale chyba jest cos na rzeczy bo w zeszlym roku spelnily sie spekulacje dotyzcace przejscia Stefana do Skry.

Skrze przydaly sie wysokiej klasy rozgrywajacy bo chociaz nic nie mam do MAcka to jednak jezeli Skra ma na prawde wysokie aspiracje by za rok powtorzyc sukces z Ligi Mistrzow - tym razem juz wywalczajac sobie go na parkiecie, to potrzebny jest jakis artysta na tej pozycji. Falasca to swietny zawodnik chociaz gdy wczesniej uslyszalem ze Antiga ma namawiac ktoregos z swoich bylych/obecnych kolegow z zespolu to liczylem ze bedzie to Pujol.
Na podbicie Europy bedzie tez potrzebny dobry, doswiadczony libero, a nie zawodnik ktory w trybie super przyspieszonym zostaje uczony do gry na tej pozycji. Gdyby Falasca przyszedl to oznaczaloby ze nowy libero musialby byc Polakiem ze wzgledu na ograniczenia w ilsoci zawodnikow z zagranicy. Ignaczak zostaje w Resovii wiec zostaje tylko Gacek.
Szkoda mi AZSu bo jezei to sie potwierdzi to szykuje sie prawdziwa rozbiorka w Czestochowie. A ja liczylem ze nie powtorzy sie sytuacja z zeszlego roku i bedziemy miec dwie silne druzyny w Lidze Mistrzow. JW sie jakos udalo i odiesli nawet sukces ale powtorka z rozgrywki moze juz sie nie zdarzyc.

Wróć do „Inne sporty”