Nie ciągnie mnie do tej gry. Powody są dwa:
Gigantyczne pieniądze w angielskim futbolu - sorry, Kuszczak w Portsmouth zarabia 90 tys. Ł, pseudogwiazdeczki w byle West Ham czy innym Fulham niewiele mniej.
O Aston Villi co pół roku wydającej 50 mln. Ł na transfery nie chce mi się nawet pisać.
Drugi problem, to klasyczna dla FM bariera nie do przeskoczenia - znów awansowałem i łoję wszystkie ekipy poza wielką trójcą- Arsenal, United, Chelsea. Choć na papierze wcale nie mają lepszych wiele piłkarzy od drużyn, które pokonuje 5:0 u siebie, to mimo wszystko strzelenie im gola na własnym stadionie graniczy z cudem - Chelsea i Arsenal trenują jakieś ogórki, United Magath - pieniądze mają niewyobrażalnie wielkie.
Zaczynam się zastanawiać, czy gra im nie daje, jak w EU II, jakiegoś atutu za nazwę- tak jak w EU II dostaje się mniej punktów ataku w przeciwieństwie do rywala w zależności od poziomu, tak tu Arsenal czy United na starcie są o wiele ode mnie lepsze, bo to Arsenal czy United.
Logicznie na pewno nie da się wytłumaczyć tego, co te zespoły robią z moim Oxfordem.
Powodów jest więcej, ale to dwa główne. Mam dość użerania się z zarządem co pół roku o konkretny klub filialny z pozwoleniem na pracę, czy cudów bramkarskich - rozumiem, że Lloris to świetny bramkarz, ale w dwumeczu z Nice przekroczył pewne granice rozsądku - każdy golkiper, przeciwko któremu gram, jest doskonalszym Buffonem. A moi piłkarze biją po trybunach, choć mają doskonałe atrybuty strzeleckie i świetny trening.
Mam dość takiej pseudogry, instaluję wszystkie dodatki graficzne, do tego wszystkie możliwe uaktualnienia, fake'i i inne wodotryski i zaczynam kimś w niiiiskiej lidze włoskiej - C2C się kłania.
We Włoszech takich cyrków nigdy nie miałem jednak - Inter czy Milan były super mocne, ale nie nie-do-pokonania. W Anglii jest z tym jakiś kłopot w lidze, że po połówce sezonu odechciewa się grać. Może i zdobyłbym mistrzostwo w drugim roku, ale przez 5-6 lat nie zbliżyłbym się do stawek, jakie piłkarzom z odpowiedniego poziomu oferuje byle bieniaminek PL, który jednak o najwyższą ligę ocierał się wcześniej i ma stadion - ja dopiero teraz wszedłem, a za płacę góra 30 tys. Ł tygodniowo to ja mogę najwyżej szczyla z rezerw United wyciągnąć w 5 sezonie gry.