Roger w reprezentacji

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore » 12 maja 2008, 19:45

piwus pisze:Ojciec Rogera grał w reprezentacji Polski Shocked? Roger jest Polakiem wychowanym na obczyźnie Shocked? Mówi po polsku Shocked?
A wiesz, jak mówił Ebi po polsku, gdy debiutował?
Słowa hymnu Rogera brzmią przy tym jak Wielka Improwizacja Mickiewicza przy blokowym slangu.
piwus pisze: Co Roger ma wspólnego z Polską poza paszportem? Bycie Polakiem to tylko dokument? Jak śpiewało Raz dwa trzy "jestem Polakiem, mam na to papier i cały system zachowań" Laughing. Nawet pod taką definicję Roger się nie kwalifikuje.
Proces nadawania paszportu polskiego obcokrajowcom jest chory, co nie zmienia faktu, że jeśli ktoś takowy ma, to jest Polakiem.
I żaden Zdzich spod monopolowego czy inny piwus nie jest dla mnie osobą kompetentną do podważania zdania - bądź co bądź - prezydenta Polski i efektu postępowania polskiego prawa.
piwus pisze:Ale skoro Polska Walcząca znalazła się na transparencie to co... może wciągnąć na listę symboli zabronionych?
Widzę, że nic nie wiesz o tym, co naprawdę ten symbol znaczy dla pokolenia Twoich dziadków - czy pradziadków nawet, patrząc na sposób wypowiedzi, ludzi dojrzałych w trakcie II WŚ.
Trochę szacunku do dziedzictwa.
Martinho pisze:Z Olisadebe tez tak psioczyliscie? Dajcie se luzu chlopak rozegra kilka zajebistych spotkan i bedziecie go ubostwiac.
I to jest właśnie przykre przede wszystkim. Roger zagra świetnie na Euro i wszyscy, od Mendeza czy piwusa począwszy, po Kaczyńskiego jako ojca sukcesu, będą go wychwalać pod niebiosa. Niezależnie od przekonań - komuniści, socjaliści czy mohery - będą dumne z Polaka.
Ale na razie to nie-Polak, taa.
piwus pisze:
Znają na pewno lepiej użycie symboli niż PZPN: http://www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=2373
Wybacz, ale jak czytam brednie Gazety Polskiej na temat "Dmowskiego patrioty" i falangi, to bierze mnie na wymioty.
Jak ktoś nie wie, albo nie chce wiedzieć, jaka była wymowa tych symboli przed wojną, to niech sobie żyje w błogiej nieświadomości. Ale na litość, niech nie tłumaczy rasistów. :roll:
Gdyby to była Gazeta Niemiecka, to tłumaczyłaby swastykę jako symbol - zgodnie z prawdą - religii hinduskiej. Fajnie, tylko wszystkim kojarzy się z czymś innym, ergo jest zakazane.
TS borys IFC pisze:jemu chodzi o to ze roger jest polakiem tylko formalnie i ja sie z tym zgadzam
Co Ciebie czy mnie odróżnia od Rogera? Masz paszport? Dowód osobisty? Masz. Roger chce być Polakiem i jest. Po polsku mówi słabo, ale przejdź się na najbliższe blokowisko, jak posłuchasz tamtejszych żuli, to bliżej im naprawdę będzie do suahili, niż do polskiego. A jednak to w oczach Polaków Polacy...
Oddajcie cesarzowi, co cesarskie. Żal patrzeć, jak nastolatkowie dzielą Polaków na Polaków i polaczków z importu.
TS borys IFC pisze:koles byl tu juz od lat
Jest.
TS borys IFC pisze:poczulbyn sie polakiem
Tak okazujesz szacunek do polskości? Zapominając o dużej literze? :lol:
To raz. A dwa - skąd wiesz, że się nie czuje?
poznalby nasza kulture
Jakie masz dowody, że nie zna?
TS borys IFC pisze:traktowalby polske jak ojczyzne.
I znów - jakie masz dowody, że czuje inaczej?
Ja wiem, że Twoja wersja jest dość prawdopodobna. Ale nie jest pewna. Więc nie masz co przyjmować tego za prawdę jedyną, bo brzmisz jak, cytując Dzień Świra, sąsiad, który twierdzi, że jego prawda jest lepsza, bo jest bardziej mojsza niż twojsza...
Kubańczyk pisze:W wiekszości pilkarzy niemieckich,innego jeszcze pochodzenia(Podolski,Klose czy Kuranyi),przechodzili przez system szkoleniowy Niemców,i wychowywali sie w niemieckich szkołach,i są traktowani jak swoi.Także widzisz jest pewna różnica
W większości. A wiesz, ilu jest takich, co to przyjmowało paszport dla obywatelstwa UE? Najwybitniejsi z nich to faktycznie zniemczeni obywatele pochodzenia choćby polskiego - jak np. Podolski.

System nadawania obywatelstwa w Polsce jest chory, zły, dziurawy i korzystny dla obcokrajowców - należałoby czerpać ze wzorów Szwajcarskich, które nakazują kandydatom zdać egzamin z wiedzy o kulturze, historii, języku, czymś tam jeszcze chyba. Poważne podejście do tematu.
Ale Roger jest Polakiem, jak Ebi, Żurawski, Boruc, piwus, ja czy Mendez. I choćby to bardzo bolało wielu, to tak jest. Dostał obywatelstwo, więc jest Polakiem.
I żadne pseudofilozoficzne rozważania na temat obywatelstwa, polskości i narodowości w wykonaniu niektórych, czy wykorzystanie najtrudniejszych aspektów psychologii w przypadku czytania w myślach, które stosuje borys IFC temu nie zaprzeczą.

Wróć do „Polska”