Sezon był jak dla mnie rozczarowaniem, niby daleko zaszliśmy w Lidze Mistrzów eliminując takie zespoły jak Inter czy Arsenal, jednak to ni LM była w tym sezonie celem. W lidze zaczęliśmy bardzo dobrze, jednak po meczach z Birmingham i Blackburn dla mnie stało się jasne, że będzie bardzo trudno poprawić lokatę sprzed roku. Później kryzys, 5 spotkań bez zwycięstwa wyeliminowało Liverpool z walki o tytuł. Koniec sezonu bardzo dobry, ale i to nie pomogło na poprawę lokaty.
W skrócie ocenię zawodników, którzy grali w sezonie coś więcej niż kilka spotkań (skala 1-10, wyjściowa 5)
Reina - 6+ Ogólnie bronił nieźle, kilka świetnych interwencji. Miał parę błędów (Arsenal, MU, Chelsea)i to mnie powstrzymało przed wyższą oceną.
Arbeloa - 6+ Bardzo dobry początek sezonu, później jakby wypalony.
Finnan - 5+ Słabszy sezon Irlandczyka, widać czas robi swoje. Jak dla mnie po przyszłym sezonie może szukać nowego klubu.
Riise - 3 Bardzo słaby sezon, pierwszy do odstrzału. Idealnym podsuwaniem jest samobój w półfinale LM.
Aurelio - 6 Dobry sezon, gdyby nie kontuzje pewnie byłby pierwszym lewym obrońcą. Tak naprawdę mimo dobrej gry, sprzedałbym go i kupiłbym mniej łamliwego obrońcę.
Hyypia - 7 Mimo kilku wpadek grał naprawdę dobrze. Braki w szybkości nadrabiał ustawianiem się i kilka bramek też strzelił. Zasłużony nowy kontrakt.
Carragher - 7 Dobry sezon bez kontuzji. Zaangażowania nie można mu odmówić, irytujące jest jednak wybijanie piłki przed siebie.
Skrtel - 7 Szybko się zgrał mimo początkowych wpadek z H&W. Ogólnie bardzo dobry transfer.
Pennant - 5+ Nie wiem co inni w nim widzą. Jak dla mnie do odstrzału, nie umie strzelać bramek albo celnie dośrodkować.
Benayoun- 6 Kilka bramek zdobył, wart ceny ale nic więcej. Grał lepiej od Pennanta, ale nie na poziom LFC.
Babel - 6+ Kilka ważnych bramek, jednak w kilku meczach grał fatalnie. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Xabi Alonso - 5 Słaby sezon, kolejny zresztą. Póki jest coś wart, sprzedałbym go.
Lucas - 6 Jak na oczekiwania spisywał się nieźle. Widać jest w nim potencjał.
Mascherano - 8 Świetny sezon, pokazał, że jest wart tych 18 mln funtów. Na tą chwilę nie wyobrażam sobie LFC bez niego.
Gerrard - 8 Bardzo dobry sezon kapitana. Mnóstwo bramek i asyst. Mimo kilku słabszych spotkań, zachwycał. Zdecydowany + dla niego.
Kuyt - 6 Bardzo słaby początek i środek sezonu. Końcówka była udana i pokazała, że nie należy go skreślać. Jednak tylko 3 bramki w Premiership. To tragedia.
Voronin - 4 Grał tak jak się spodziewałem, czyli słabo. Zero zaangażowania i zimnej krwi pod bramką rywala. Do odstrzału.
Crouch - 6 Słaby początek, z upływem sezonu się rozkręcał. Zdobył swoje i w gruncie rzeczy jestem zadowolony z niego.
Torres - 8. Świetny sezon, 33 bramki we wszystkich rozgrywkach. Miał być gwiazdą i szybko nią się stał. Jakby z United strzelił, byłoby oczko wyżej. W następnym sezonie, mam nadzieję, będzie jeszcze lepiej.
Agger (6), Itandje (5), Insua (5+), Hobbs (5-), Plessis (5), Kewell (4) grali za mało. Za krótko grali, żeby się rozpisywać.
Co trzeba wzmocnić
Co do tego artykuliku, ciekawe, że nie poruszyli faktu, że Ferguson pracuje przez dwadzieścia parę lat, a Benitez zastał zespół słaby. Jak go obejmował, poziom prezentowali Hamann, Hyypia, Carragher, Finnan, Riise, Gerrard, wiecznie kontuzjowany Kewell i sprzedani Murphy i Owen. Brakowało wielu graczy, szczególnie rezerwowych. Oczywiście Benitez mógł wydać pieniądze znacznie lepiej, jednak i tak odwalił niezłą robotę. Za Houlliera nikt poważnie nie myślał (oprócz 1 sezonu) o mistrzostwie. Teraz cel jest coraz bardziej realny, widać że dogoniliśmy Manchester. O finansach napiszę krótko: w okienku lipiec-sierpień 2007 MU kupowało graczy kadry. Anderson czy Nani, Hargeaves nie byli przeznaczeni do gry przez cały sezon. U nas taki Torres, Babel, Benayoun i Skrtel grali dużo (szczególnie pierwszy i ostatni).
Cały ten blog to pochwały nt. Fergusona i pokazywanie jaki to Benitez jest słaby, bo wydawał kasę którą zarobił z ligi mistrzów (kupno-sprzedaż zawodników za Beniteza to 80 mln funtów, z LM zarobił ok. 100). Ech, super wiarygodne źródło. Ale niektórym to wystarcza. ;/