Włączę się do rozmowy...Rossi pisze:Wiadomo masz racje, ale uwazam ze bardziej sprawiedliwe byloby ujednolicenie prawa w UE, tak aby kazdy mial rowne szanse. Jezeli juz go to przykladowe Rennes trenuje od x lat, zapewnia szkole, opieke to niech przynjmniej otrzyma za ta godziwa zaplate. Ja 300 tys euro za godziwa zaplate nie uwazam, ty moze tak![]()
Uważam, że taki młody Iks Igrek ma prawo przejść do jakiegokolwiek klubu, gdzie będzie miał lepsze warunki do trenowania. Czy to 300 000 euro czy też innych funtów to mało? Nie wydaje mi się. Ów Iks Igrek nie jest jeszcze w pełni ukształtowanym piłkarzem. Nikt nie obiecuje, że będzie nowym Maradoną, Zidanem czy innym Pele. To, że ma szansę osiągnąć coś w piłce nie znaczy, że to osiągnie. Nie należy mu również bronic rozwoju w najlepszych warunkach. Jeżeli takie przykładowe Rennes zażąda 10 mln Ł, to taki Wenger popuka się w głowę. Iks Igrek nie jest (jeszcze) wart takich pieniędzy. Taka jest piłka, pieniądze rządzą. Młody powinien mieć szansę rozoju w najlepszych warunkach. Nie mówię, że mi się to podoba, wolałbym, aby ów zespół Rennes czerpał korzyści z wyszkolenia takiego Iksa Igrek, ale z drugiej strony, gdyby zaostrzyć przepisy, młodzi nie dostawaliby szans trenowania w najlepszych klubach, co też byłoby krzywdzące. Najlepszym przykładem jest Messi. Chłopak poszedł do Barcelony, bo miał problemy ze wzrostem. Gdyby miał kosztować kilka milionów, Barca by go nie ściągnęła i chłopakowi zrobiono by tylko krzywdę.