Roger w reprezentacji

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz » 22 maja 2008, 20:34

Berik pisze:jakies debile wywieszaja transparenty na meczach naszej pseudo ligi

Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski, że osoby – jakieś (a nie jacyś?) debile, które wywiesiły te transparenty to ludzie dotknięci debilizmem?
lisek_chz pisze:jak nazwałbyś te wszystkie transparenty i prześcieradła z napisami, że Roger nigdy nie będzie Polakiem?

Ja nazwał bym je „stwierdzeniem faktu”. Roger nigdy nie będzie Polakiem, bo on urodził się i wychował w Brazylii, jego przodkowie byli Brazylijczykami i on też jest Brazylijczykiem, a nie Polakiem. Widzę, że pewne osoby wypowiadające się w temacie nie rozróżniają pojęcia narodowość/obywatelstwo, bo to dwie różne - w tym przepadku fundamentalne, kwestie. W II RP mieszkali w Polsce: Żydzi, Ukraińcy, Białorusini itd. Czy byli oni Polakami? Nie! To byli tylko obywatele II RP, tak samo jak Roger jest teraz tylko obywatelem III RP a nie Polakiem. Nawet mama Rogera jak i sam Roger przyznają, że będzie on na zawsze Brazylijczykiem, a Polska to kraj, któremu dużo zawdzięcza i może zawdzięczać jeszcze więcej jeśli wypromuje się na Euro.

Osobną kwestią jest to czy Roger powinien dostać to obywatelstwo w tak nadzwyczajnym trybie. Jak dla mnie nie powinno się „handlować” naszym obywatelstwem i nawet jak by Kaka czy inny Ronaldinho mieli grać dla Polski to nie poparł bym decyzji przyznania im obywatelstwa takim dziwnym trybie. Jestem, że tak powiem legalistą w tej akurat kwestii. Mam też gdzieś to, że inne rzekomo „cywilizowane” kraje rozdają swoje obywatelstwo na prawo i lewo. Zresztą większość obcokrajowców w reprezentacjach państw Europy Zachodniej jest bardziej związana z tymi krajami niż Roger z Polską.

Mam wrażenie, że transparenty zostały wykorzystane przez pewne grupy powiedzmy medialno-polityczne aby po raz kolejny udowodnić, że Polacy to „rasiści, antysemici, homofoby (?) itd.” Chyba nawet nie muszę stukać w moja i tak umęczoną klawiaturę, aby tą tezę obalić, nawet uczeń gimnazjum dał by sobie radę, ale już redaktor Tomasz Lis nie, ot taka ironia losu.

A już tak na koniec, skoro Roger już to obywatelstwo dostał i formalnie może grać w naszej reprezentacji i nasz LEO uzna iż Roger jest przydatny to z „bólem serca” popieram pomysł „Roger w koszulce z orzełkiem”. W końcu dobro kadry jest najważniejsze, a skoro zasady już zostały złamane - to droga wolna...

Wróć do „Polska”