Roger w reprezentacji

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Berik » 22 maja 2008, 22:35

wszystko zalezy od tego , jak do sprawy podejsc. DLa mnie Roger to tylko pilkarz.Nigdy Polakiem w sensie
stricte kulturowym nie bedzie.To czy przyjal polskie obywatelstwo z pobudek czysto
indywidualnych nie robi mi roznicy.Jest pilkarzem i ma grac.NIc po za tym. NIe mozna wymagac od niego
, ze nagle zacznie sie interesowac naszym krajem,bo tak,bo ktos tak chce.Ja jestem zdania,ze powinnismy
naturalizowac jak najwiecej dobrych sportowcow,ktorzy moga cos dac naszym druzynom narodowym.
Wczesniej zawsze czy panowie,czy panie majace jakikolwiek zwiazek z naszym krajem,zostaly
zaniedbane przez ludzi odpowiedzialnych za wyszukiwanie kogolwiek mogacego dostac obywatelstwo.
Teraz sie to zmienia. Padlo na ROgera. Jesli dostal obywatelstwo,to oznacza,ze spelnil wymogi
i kryteria obowiazkowe do tego,zeby zostac naszym rodakiem.

Rasizm w tym przypadku?po prostu jako dyskryminacja. Tak to juz jest z Polakami,ze wszystko krytykuja(lacznie ze mna)
Niektorzy chyba nie moga scierpiec,ze bierze sie kogos z zewnatrz; w koncu Polska to 39milionowy kraj i dobry zawodnik
sie zawsze znajdzie.Te transparenty,napisy sa calkowitym brakiem szacunku. Czego ludzie oczekiwali?
Oczywiste jest to,ze Roger zostal Polakiem tylko dlatego,ze gramy na EURO i ma szanse sie pokazania.
Te slowa kieruje do ludzi,ktorzy mysleli inaczej-ze nagle pan Guerreiro zacznie mowic po polsku.
Bellus twierdzisz,ze osoby gloszace haslo "Roger nie jest Polakiem" do konca chyba tego nie rozumieja.
I to sie zgadza. Ja (pewnie blednie) podszedlem niestety do tego zagadnienia tylko w odniesieniu do kibola.
Cywilizowani i kulturalni ludzie chyba by sobie odpuscili. Transparenty sa czesto obrazliwe i ten mial na celu
na pewno to samo. To nie byla opinia,tylko obraza. Oczywiscie zaraz ktos napisze,ze skad ja moge to niby wiedziec?
wielu rzeczy sie nie wie i wielu rzeczy sie domysla.(Franz i Twoje pytanie o to skad wiem,ze ktos jest debilem.moglbys sobie
odpuscic.bo to do niczego nie prowadzi.Rownie dobrze moglbym spytac dlaczego wg Ciebie Lis
nazwalby te cala akcje rasizmem.Skad to mozesz wiedziec?czytasz mu w myslach)?

Pewnie burzylbym sie na miejscu takiego Ukrainca czy Bialorusina,ale nie mozna na to odpowiedziec inaczej, niz
"life is brutal". Praktycznie nigdy nie jest tak jakbysmy chcieli.
Prawda lezy na pewno posrodku i troche bezsensu sie zapedzilem z ostroscia wypowiedzi. Moze to nie bedzie najtrafniejsze porownanie ale sprobuje: Tybet. Wszyscy o tym mowia i tylko o tym. A dlaczego nikt nie mowie o Ujgurach? Roger jest jak Tybetanczycy-slawny. Ujgurzy-jak anonimowi Ukraincy czy Bialorusini.Nikt sie szarym Ukraincem nie przejmuje, tak jak Ujgurami.NIe do konca wiem jaki jest proceder nadawania obywatelstwa(to dla prawnikow zagadnienie) ale sadze,ze ewentualna korzysc z nowego obywatela tez jest pod uwage brana. I chyba dlatego sa takie klopoty z tymi Ukraincami-przyjdzie biedny pan,dostanie obywatelstwo i teraz panstwo musi go utrzymac i niewazne jest to,ze mial 4 dziadkow z Polski.

"stwierdzenie faktu" i ta cala symulacja jest troche bezsensu. Gdybanie jest bezsensu.Ma obywatelstwo polskie,wiec tez jest Polakiem. Jak ktos wyzej napisal: trzeba sie z tym pogodzic i juz(jesli komus to nie pasuje).
Ma dowod?moze isc glosowac. Moze glosowac? to moze wybierac ludzi rzadzacych wielomilionowym krajem.Jego glos to 1 glos, moj tez.
W sensie prawnym jestesmy sobie rowni-ja i Roger. Mentalnosc , to juz inna sprawa.

PS: troche nieskladnie ale w notatniku pisalem

Wróć do „Polska”