Roger w reprezentacji

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz » 23 maja 2008, 9:33

Berik pisze:jestem zdania,ze powinnismy
naturalizowac jak najwiecej dobrych sportowcow
No widzisz i tu się ktoś może z Tobą różnić. Np. W reprezentacjach danych narodów np. Polaków, Włochów powinni grac Polacy, Włosi. Bo jaki to będzie miało sens jak każdy, zastosuje się do Twojej zasady i zacznie neutralizować jak najwięcej sportowców, przecież to będzie wypaczenie idei międzynarodowego sportu. Niech inni grają sobie nawet całą 11 naturalizowanych sportowców, Polska powinna jednak trzymać się zasad. Obcokrajowcy owszem ale w klubach, reprezentacje to jednak reprezentacje. Też można mieć takie zdanie i czy to jest „rasizm” albo „debilizm”,no przecież to antysemityzm połączony z homofobią, kolejna oczywista oczywistość.
Berik pisze:ze nagle pan Guerreiro zacznie mowic po polsku
Już mówi, tylko się wstydzi przed dziennikarzami, bo jego polski jest na poziomie „Kali grać, Kali kopać”, ale do podstawowej komunikacji mu wystarczy. Zresztą to czy mówi po polsku czy nie, nie ma w tym akurat przypadku kompletnie żadnego znaczenia.
Berik pisze:Franz i Twoje pytanie o to skad wiem,ze ktos jest debilem.moglbys sobie
odpuscic.bo to do niczego nie prowadzi

Ma prowadzić do tego, abyś zrozumiał, że nie kazdy kto odstaje choćby na milimetr od Twoich poglądów na sprawę Roger jest od razu "debilem i kibolem"."Przestan prowadzić dyskusje na poziomie „Wywiesili hasło z którym się nie zgadzam, a więc to na pewno debile a może nawet i kibole.
Berik pisze:Rownie dobrze moglbym spytac dlaczego wg Ciebie Lis
nazwalby te cala akcje rasizmem.Skad to mozesz wiedziec?czytasz mu w myslach)?

Nie sztuki czytania w myślach jeszcze nie opanowałem, choć jestem blisko. Potrafię za to – wyobraź sobie, obsługiwać pilot od telewizora, zaś w tym TV leciał akurat w TVP program „Tomasz Lis show”, w którym pan redaktor Tomasz Lis nazwał tego rodzaju transparenty, szczególnie jaskrawym przypadkiem rasizmu. Chyba nie musze już udowadniać, że nie był to żaden rasizm, ponieważ transparent „Roger nie jesteś Polakiem” nie jest ani obraźliwy (sam Roger mówi, ze jest Brazylijczykiem z Polskim obywatelstwem) ani rasistowski, jest po prostu wyrażeniem swojej opinani, ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
Berik pisze:Ma obywatelstwo polskie,wiec tez jest Polakiem
Nadal nie rozumiesz!

Przypuśćmy, że nastąpiły by rozbiory i twoje miasto zajęli by Niemcy, gdyby oni mówili „Ma obywatelstwo niemieckie, więc też jest Niemcem” był byś z tego zadowolony? Czy Polacy podczas zaborów byli Niemcami, Rosjanami, Austriakami, czym może nadal byli Polakami mimo, że mieli obywatelstwa krajów zaborców. Roger nadal będzie Brazylijczykiem, mimo to, że ma obywatelstwo polskie. Gdybyś nazwał Polakim, Żyda należący do Agudat Israel z II RP, który miał polskie obywatelstwo, mógłby się obrazić, a gdybyś nazwał Polakiem, Ukraińca (z UPA) to mógłbyś nawet skończyć z kulą w potylicy.

Obywatelstwo i narodowość to nie jest to samo! Czy naprawdę trzeba tłumaczyć podstawowe kwestie?
fieldy pisze:Też chyba nie jest tak, jak franz pisze, że robi się z niego gwiazdę pomimo, że meczu nie zagrał

Jak to nie?

Jest gwiazdą reprezentacji? Otóż nie, bo nie zagrał nawet jeszcze jednego spotkania i nic ważnego dla tej drużyny jeszcze nie zrobił, a mimo to traktuje się go jak gwiazdę. Nikt nie pyta się Pazdana ani Wawrzyniaka o szansę na Euro i o mecz z Niemcami bo to podobnie jak Roger nie są gwiazdami kadry. Choć masz rację, że szum medialny wynika, też z emocji wokół Roger, bo gdzie emocje tłumu tam i media.

Żewłakow, Bąk, Żurawski, Dudka, Błaszczykowski, Krzynówek – oni wszyscy to jednak prawdziwe gwiazdy kadry a nie tylko medialne.

Poza tym może piwus faktycznie trochę przesadził z tym superstarem, ale to wynika z jego mówią eufemistycznie niechęci do Legii. Jednak zgadzam się z jego tezą, że Roger jest w sposób sztuczny kreowany na gwiazde, a juz mi braku obiektywności w tej kwestii zarzucić nie można.
fieldy pisze:Roger mi np. nie przeszkadza w ogóle
Mi też nie, tym bardziej, że mam w tym swój prywatny interes. Roger dobrze zagra na Euro mój klub dostanie za niego więcej kasy, może kupimy paru dobrych zawodników, a i może reprezentacja osiągnie lepszy wynik. Lecz są ludzie (nazwijmy ich „ANTYRoger’owcy”), którym to przeszkadza, bo jest wbrew ich zasadom. Te zasady to sprawiedliwość i równość szans w sporcie. W reprezentacjach Polski, Brazylii, Włoch grają Polacy, Brazylijczycy, Włosi, a nie płatni najemnicy. Te zasady trzeba uszanować i pozwolić je zamanifestować w ramach wolności słowa, choć np. nie należymy do grupy „ANTYRoger’owców”.

Wróć do „Polska”