nie chcialem tego i pozniej sam sie przyznalem do bledu. Zabrzmialo jak zabrzmialo i nie da sie tego zmienic juz. Medialna nagonka(niecalkowicie pozbawiona sensu)na kibicow w Polsce wiadomo,jaki tworzy obraz. Oddzialowywuje to na umysly ludzkie. Sam mam kumpli wiernie zakochanych w danym klubie,ktorzy wyspiewuja antysemickie hasla, ale twierdza,ze to zabawa..."Zyd to cham,Zyd to buc, Zyd to h*j , Zabic Zyda" itp.Troche zszedlem z tematu, ale chcialem pokazac,ze kibice w Polsce(gdzie indziej pewnie tez) troche przesadzaja i zwykly transparent moze byc odebrany tak,a nie inaczej.franz pisze:Przestan prowadzić dyskusje na poziomie „Wywiesili hasło z którym się nie zgadzam, a więc to na pewno debile a może nawet i kibole.
za bardzo zradykalizowalismy. Wg Ciebie mam zapedy autorytarne i kazdy kto sie ze mna nie zgadza jest "gejem,lewakiem,rasista , nazista i krewnym Putina". Przyznaje niepotrzebnie na samym poczatku wyrazilem zbyt mocno swoje emocje. To bylo nieladne. Ale nie przesadzaj z ta wolnoscia slowa.franz pisze:ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
Twoje przypuszczenie jest niedobrane. Z tymi rozbiorami pojechales po calosci.Roger z wlasnej i nieprzymuszonej woli wybral polskie obywatelstwo. Nie chce mi sie wierzyc,ze 100 lat temu kazdy kochal Prusa czy Austriaka. Skupilismy sie na innych rzeczach troche. Ty-na kulturze,jezyku etc. ,na tym wszystkim co tworzy Polaka,jego wnetrze,a ja tylko sie skupilem na prawnym obywatelstwie.Ani razu nie bralem Rogera jako prawdziwego Polaka z krwi i kosci, tylko jako jednostke z prawami jakie posiada prawie kazdy Polak. Nie mowmy w ogole o narodowosci. Olisadebe jest Polakiem?jest. Ale na papierze.Z Rogerem bedzie to samo.franz pisze:Obywatelstwo i narodowość to nie jest to samo! Czy naprawdę trzeba tłumaczyć podstawowe kwestie?
Zeby bylo jasne. Mi Roger totalnie nie wadzi,ale tez nie skacze z radosci. On jest mi obojetny. Kazdy moze miec wlasne zdanie na ten temat i moze je przedstawic w mniej lub bardziej radykalny sposob. Mnie troche ponioslo,innych tez. Proponuje ostudzic emocje.