o czym Ty piszesz???Bienias pisze:Moj post popierajacy Berika dotyczyl kwestii nazewnictwa Rogera Polakiem. Uwazam ze mozna nazywac go tak, gdyz otrzymujac obywatelstwo prawnie sie nim stal. Z punktu widzenia mentalnego juz raczej bym go tak nie nazwal. Kwestia osobista kazdego z nas. W kazym razie narodowosc deklarujemy sami a z obywatelstwem jest troche inaczej.
Roger stał się obywatelem Polski,a nie Polakiem z punktu widzenia prawa!!!
niestety w większości takich przypadków dokonuje się skrótów i z obywatela Polski robi się Polaka.
kolejny przykład na stosowanie uproszczeńNIe wim czy rozumiecie ale napisze lopatologiczne. Roger dla bezuczuciowego urzednika w Polsce czy tez systemu moze byc nazywany Polakiem. I to jest oczywista prawda ktora jak mi sie wydaje chcial zobrazowac Berik a ktora ja popieram. Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
mimo, że nie jestem zwolennikiem tego Prezydenta RP, który obecnie urzęduje to do niego i jego kancelarii mam jak najmniej pretensji. Własnie do tkaich ludzi jak Ty popierających takie naturalizowanie, do mediów LEO ktorzy wywarli taką presję ze gdyby Kaczyński nie skorzystał z przysługującego mu prawa rozpoczęła by się straszliwa nagonka na Prezydenta. Wielkie głosy oburzenia TVN-u i Gazety Wyborczej itp. Więc wolał się narazić mniejszości niż mającej ogromne wpływy jak widać większości.W kwestiach nadania obywatelstwa to chyba kazdy jest zniesmaczony dzialaniami mediow, prezydenta a tutaj przede wszystkim jego kancelarii.
a czemu inni uciekali? nie mogli dostatnio żyć w PRL-u i czekać na RP??A propo Tigera.
A czemu wyjechal, czemu uciekl z kraju?
czemu berlińczycy wschodzi uciekali do Berlina Zachodniego? mogli czekać przecież.
Kariery tutaj nie mogl zrobic?
patrząc na naszą bazę sportową obecnie a co dopiero wtedy ciężko powiedzieć. Kubica w Polsce się rozwinął???
poza tym mówienie o Moskwie ze trzymała nas twarda ręka w 88 roku nie jest trafne. chyba ze ręka ta była złamana i tylko z kciukiem.
Chlopak poszedł na łatwizne i dla kasy. Tak można najogolniej i najprościej to przedstawic
do tej pory Rosja trzyma twardą ręką i nie tylko nas tylko trochę innymi metodami
wszyscy którzy wyjechali przed 1989 poszli na łatwiznę i dla kasy? bo tam był lepszy świat? proszę Cię.
wg Ciebie każdego trzeba zdyskredytować że wyjechał/uciekł z PRLu zostawiając swój kraj,a tam dorobił się godnego życia, a być może zrobił karierę już jako Polak z innym obywatelstwem.
PS: Narodowosc wzieta z jego oficjalnej strony. Chyba nie chcesz mi wmowic ze to nie on wypelnil dane?
Napisałem Ci, że większość (ty też jesteś tego przykładem) nie rozróżnia i nie przykłada wagi do rozróżnienia NARODOWOŚĆ/OBYWATELSTWO wychodząc z założenia, że to jest to samo, albo nie ma znaczenia czy w kolumnie na stronie wpisze Narodowość czy Obywatelstwo.
Ty do rozróżnienia nie przykładasz wagi, to Tiger też. I każdy może tak sprawę upraszczać ale pozwól(cie) innym mieć inne zdanie i inne poglądy i prawo do nieuznawanie takich ludzi za Polaków, a jedynie za obywateli Polski. Nie widzę, nic złego w tym że uznaję Rogera jedynie za obywatela RP,a nie Polaka. Ty i tobie podobni strają się wmówić że jesteśmy oszołomami debilami i bog wie kim jeszcze.