Kiedy? Kiedy Lippi przesuwał Davidsa na lewo (chociaż statystycznie na boisku wciąż było dwóch nominalnych dm-ów)maciek_88 pisze:A ja się pytałem kiedy graliśmy ostatnio bez 2 defensywnych pomocników
[...]
Bo ja od kiedy pamiętam to widziałem przykładowo - Di Livio-Deschamps albo Tachinardi-Davids
Niby racja, ale nie zapominaj Xabi to dość specyficzny Hiszpan... Temperament iście skandynawski. To nie kolejny supertechnik z tasiemcowatym dryblingiem, tylko człowiek od czarnej roboty. Jako dm radził sobie w Premiership (zaadaptował się bardzo szybko), więc w Serie A nie powinno być gorzej. Solidny w defensywie, niezły strzał i przegląd pola, potradi rozegrać. Ze swoim długim podaniem znakomicie uzupełniałby się z Sissoko.Maro juve pisze:defensywie, więc jego kolega do środka mógłby być usposobiony nieco bardziej ofensywnie, bardziej do przodu. I tu również pojawiało się kilka nazwisk, a ostatnio chyba najgłośniej o kolejnym piłkarzu Liverpoolu bez formy - Xabim Alonso. Jeśli miałby mieć taki błysk jak Momo, to z otwartymi ramionami. Ale... To, o czym się mówi, to to, że jest jednak Hiszpanem, a Ci Serie A niestety nie ogarniają.
A co do naszych wzmocnień:
- potrzebujemy lewego obrońcy lepszego od Molinaro - to nie ulega wątpliwości, który - o czym wspominał wcześniej maciek 88 będzie dobrze czuł się w ofensywie.
- potrzebujemy dm-a, który obok solidnej gry w defensywie potrafi również rozegrać piłkę
Ja chcę więc pakiecik z L'poolu: Alonso-Riise. Do tego jeszcze ktoś z dwójki Amauri/Quaglia i jestem very happy. No oczywiście jak zamiast Riise ściągniemy Grosso, czy Taiwo też płakać nie będę, oby tylko skończyły się podania do przeciwnika, gubienie linii, i dośrodkowania w trybuny.
Kadra na przyszły sezon:
obrońcy:
-stoperzy: Andrade, Legro, Chiellini, Mellberg, Criscito/Stendardo
-boczni: Zebina, Grygera, Riise/Grosso, De Ceglie
pomocnicy:
-defensywni: Marchisio, Tiago, Sissoko, Alonso, Zanetti
-skrzydłowi: Giovinco, Nedved, Camor, Brazzo
napastnicy: Amauri, Del Piero, Trez, Iaquinta, Palla
I jest dobrze.