Jak on ma Ci coś takiego wskazać skoro czegoś takiego nie ma! Jedynym krajem w europie gdzie „obywatelstwo Francji = narodowość Żabojad.” Jest Francja w Holandii też mieli taką głupotę wprowadzić, ale poszli po rozum do głowy i zrezygnowaliMarco pisze: wskaż mi przepis nakazujący interpretację bądź stwierdzający tożsamość obywatelstwo Polski = narodowość Polska
I to mamy na papierze, a nie w głowie jakiegoś eksperta.Marco pisze:i jak się to wszystko ma do tego że w Polsce odróżnia się narodowość od obywatelstwa.
Ja osobiście się poddaje.
Panowie! Podałem kilkanaście przykładów z historii, ze współczesności i sam Bóg wie z czego tam jeszcze, że należy rozróżniać obywatelstwo od narodowości, że są to oddzielenie kwestie i nikt się do tego nie ustosunkował. Bo po prostu nie można obalić tezy, że Vuko gdy dostanie nasze obywatelstwo będzie Polakiem a nie Serbem. On nadal będzie Serbem a ponieważ nie ma prawnej regulacji „obywatelstwo Polski = narodowość Polska” wszystko będzie zgodnie z prawem.
Takich przykładów mógłbym podawać setki np. czy Baskowie to Hiszpanie? Czy mój kolega XY, który pisał maturę ukraińską a jego dziadkowie słowa po polsku nie potrafią powiedzieć jest Polakiem? Nie on ma tylko obywatelstwo RP, ale jest i czuje się Ukraińcem. Tych przykładów można podawać setki. Czy Serbowie, Chorwaci, Słoweńcy, Słowacy, Czesi zamieszkujący teren monarchii Habsburgów byli Austriakami? Nie on nadal byli Serbami, Chorwatami itd. mimo tego, ze ich państwa nie istniały co za tym idzie nie mogli mieć ich obywatelstwa.
Mówcie sobie zresztą na Rogera jak chcecie nawet i „Polak”, dla mnie Polakiem nie jest i nie będę go tak nazywał bo on sam wielokrotnie podkreślał, że jest, był i będzie Brazylijczykiem. Nawet jego mama, gdy przyjechała go odwiedzić w Warszawie, wyraznie powiedziała, że mimo polskiego obywatelstwa jej syn zawsze będzie Brazylijczykiem. Jako, że szanuje Rogera za to co zrobił dla klubu, któremu kibicuje i wydaje mi się on po prostu sympatyczny nie będę wbrew niemu nazywał go Polakiem, tylko Brazylijczykiem z polskim obywatelstwem. Niech nasz kadra (a może przy okazji i Legia) ma z jego dobrej gry dużo korzyści.
Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam