To to dopiero abstrakcja, swojej rodziny jestem pewien, a przynajmniej tych ktorych znam bo rodzina na tyle duza ze sam nawet wszystkich na oczy nie widzialem.Chlopaczek pisze: Zalozmy Bellus ze znajdujesz na tej liscie swojego tate.Co robisz?
Pytasz tato dlaczego to zrobiles a jak Ci mowi ze dla Ciebie zebys mogl tu z nim teraz byc to jeszcze go potepiasz bo przeciez mogl poswiecic rodzine dla dobra kraju?Czy moze nawet nie oczekujesz wyjasnien tylko wrzucasz go do jednego worka ze wszystkimi agentami ktorzy dzialali na szkode ojczyzny?
Jednak załóżmy taki fakt jak tutaj proponujesz, to ja z nim rozmawiam. NIe szczedze gorzkich slow, etc juz nie raz sie z nim nie zgadzalem.
Gdyby miala powstać lista koncowa, ostateczna - bo umowmy sie ze ta to dopiero poczatek bez glebszej analizy kto wspoplracowal a kto nie. To na taka liste trafiaja wspolpracownicy i juz. Z racji ze jest to forum pilkarskie to posluze sie analogia pilkarska. X łamie noge jak mu gosć z przeciwnej drużyny wejdzie wślizgiem, a Y lamie noge jak po pijaku jechal motocyklem. efekt ten sam obaj nie moga grac w pilke powiedzmy przez rok. Tak samo obojetnie czemu to robili to jednak to robili i koniec. Efektem bedzie to czy tez winno byc ze znajda sie na liscie wspolpracownikow.Ale jak odroznic jednych od drugich?Dlatego moim zdaniem wypuszczenie tej listy jest bardzo zle.Nie wiesz czy osoba ktora tam jest donosila na swoja rodzine donosila dla zysku czy moze zostala do tego zmuszona.Na tej liscie podobno ludzie ktorzy nawet NIE wspolpracowali z SB tylko Bezpieka miala zamiar ich zwerbowac.I dlaczego jakis niewinny czlowiek ma cierpiec i byc postawionym na rowni z tym ktory zdradzal ojczyzne bo chcial i czerpal z tego zyski?To sa tylko nazwiska i numerki bez najmniejszego opisu.To moze wyrzadzic ludziom wiele zlego.
Skoro tak uwazasz, niech bedzie na ten moemen wierze ze bym sie nie złamał i mam ku temu przesłanki.Nie znam ale wyrazam swoja opinie.Mowienie przez kogos ze nie podjalby wspolpracy chocby go lamali kolem przypiekali a on tak nie zdradzi ojczyzny podchodzi mi juz pod cwaniactwo i zgrywanie jakiegos wielkiego bohatera.Tym bardziej ze mowimy to w takich a nie innych czasach w takim a nie innym ustroju.Przekona mnie zdanie"Wierze ze bym sie nie zlamal" ale w zdanie "Na pewno bym sie nie zlamal" nie uwierze.
zgadzam sie na tej liscie nie kazdy, ale uwazam za porzebna dekomunizacje. A postawa Wildsteina sie moim zdaniem do tego przyczyni.I tutaj wracamy znowu do glownego zagadnienia.Nie kazdy kto jest na tej liscie jest ub-ekiem komunista czy jeszcze innym synonimem zla we wspolczesnej Polsce.
i tym samym współpracowali. Lamali ich przez rodzine i zlamali. Ale trzeba miec odwage się przyznać tak byłem i tyle tak jak tucydydes - nie usprawiedliwiac się, a ponieść karę.Tak samo jak byli tacy ktorzy powiedzieli nie chce ale zrobie to dla mojej rodziny bo nie mam innego wyjscia.
Niektorzy zarysykowali w walce o ojczyzne wolną swoją rodzinę i ją stracili poniesli najwyzsza ofiarę np Kukliński. Nie powiesz mi, że tacy ludzie jak BArtoszewski, Jan Nowak-Jeziorański, Wałęsa nie mieli uczuć...A moze to byli ludzie wyprani z uczuc i tak jak wczesniej wspomnialem rodzina nie przedstawiala dla nich zadnej wartosci?Albo w ogole nie mieli rodziny i mogli odmowic?
Jak nie ponosili takiej winy? A co człowiek skazany nijako przez takiego od rodziny był mniej wart niz ten wskazany przez dobrowolnego? o Czym ty mówisz oni ponoszą taką samą winę co najwyżej można mówić o jakis czynnikach usprawiedliwiających, chodz nie lubie tego słowa.Wspolpracowal ale nie ponosi takiej winy jak ten ktory wspolpracowal z premedytacja dla zysku albo z jakis innych niskich pobodek.Nie ma tylko czerni i bieli a Twoja opinia Bellus jest wyprana z wszelkich uczuc a nawet moralnosci.Dla Ciebie nie wazne jest tlo tej wspolpracy (ze tak to nazwe).Dla Ciebie chyba kazdy kto jest na tej liscie jest tak samo zly a nie znales tych ludzi i nie wiesz dlaczego robili tak a nie inaczej.
Nie znałem zgadza się, ale nie o to toczy sięspór tylko o to ze Ty uważasz ze ludzie niektórzy są usprawiedliwieni i mimo ze byli agentami nie powinno się ich umieszczac na takiej liscie.
A ja swojej ze zdziała więcej dobrego niż złego nie zmienie. Tak jak nigdy nie zmienią się moje uczucia do komunizmu.[/quote]Mysle ze pora zakonczyc ta dyskusje bo ona nie prowadzi do niczego.Ja swojej opini ze ta lista wyrzadzi wiecej zlego niz dobrego nie zmienie.
Mam nadzieje ze jest wiecej osob ktore mysla podobnie jak ja a nie jakis cyborgow (bez obrazy)