Babel pisze:W każdym razie to nie miejsce na taka dyskusje, aczkolwiek temat na dyskusje wyborny.
To przenieś posty do tematu Filozofia. Ja nie mam takich umiejętności i uprawnień, więc odpiszę tutaj.
Może Cię zaskoczę, ale teorię znam. Więc jak dla mnie nie trzeba było się produkować. Jednak do rzeczy. Wszystko ładnie opisałeś. Tylko powiedz mi w którym momencie rola KK, innego kościoła, religii, czy jakiejkolwiek instytucji jest dysfunkcjonalna dla systemu czy tam dla ewolucji?(...)memach(...)
Babel pisze:Wiara, religia, tradycja tez jest przekazywana w memach, a oznaczna to tyle, że religia (kazda) nie mogła tego przekazywac, gdyż sama była przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Można jaśniej? Jak dla mnie jest to nie do końca zrozumiałe. Więc z odpowiedzią poczekam, aż wytłumaczysz mi to jak 5 letniemu dziecku (jak mawiał pewien prawnik w świetnym filmie, notabene związanym z tematem homoseksualistów).
A mógłbyś konkretny przykład? Takie ogólniki stwarzają wrażenie wielkiej powszechności takich praktyk, trochę tak jak po kampaniach przeciw przemocy w rodzinie można dojść do wniosku, że to norma.PubuśBubuś pisze:Kiedyś moralne było wybijanie inaczej myślacych czy ludzi innego wyznania i czynił to m.in. Kościół. Dziś ten sam Kościół tak nie czyni, ba - kto by na to pozwolił? Jak widzisz samo pojecie moralności tez ewoluuje.