Kosciół

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post autor: Babel » 10 cze 2008, 16:44

Jesli chodzi o sam tytuł. Oryginał "The God Dellusion" - idiom, zwrot nieprzetłumaczalny stad wział sie "Bóg Urojony". Wiadomo, ze jak cos jest urojone to tego nie ma.

Czeher porównywanie Dawkinsa i Giertycha to troche tak jak porównywanie San Marino i Brazylii w potencjalne piłkarskim. Gość jest swiatowej klasy biologiem, ewolucjonista i napisał wiele ksiazek naukowych tj. Samolubny Gen. Maciuś napisał tylko jakis esej o tym, że pochodzimy od Smoka Wawelskiegio czy jakoś tak. A ten krzyzyk to chyba o inna osobe Ci chodzi, gośc jest straszliwie sarkastyczny ale w czytajace jego ksiazki trudno nie zauważyć, ze zachowuje klase i co napisał Chlopaczek nie jest radykałem, fundamentalista. Co wiecej poświecił temu nawet jeden podrozdział tej ksiązki.

Edit: O przepraszam Giertych jest profesorem kreacjonista, który wierzy, że Ziemia ma 6 tysiecy lat. Jak to okreslił sam Dawkins to jest bład rzedu jakby myślec, że Nowy Jork jest oddalony od San Francisco o 2,5 metra.

Na razie to tyle, gdyz od jutra zaczynam czesc głowna sesji i watpie aby chciało mi sie odpisywac na posty. Pewnie Chlopaczek jak zwykle wbrew sobie da rade bronic pogladów ateistów, ja raczej nie :P

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”