Kosciół

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post autor: Babel » 12 cze 2008, 18:02

Widze, że z gejów, moralnosci, Koscioła przeszło do tematu Ryśka Dawkinsa. To dobrze, szczegolnie w naszym "umiarkowanie laickim" państwie. Nie wiem czy (mam nadzieje ze nie) się obrazicie, ale pisanie że Dawkins ma pojecie o Islamie takie, jak dziadkowie ogladajacy TVN24 jest straszliwie infantylne. Brzmi troche tak jakby tylko Bellus i Franz mogli miec racje, bo tylko oni moga miec. Oni tylko. Reszta ich atakuje. Infantylne tym bardziej, że opieracie swoje tezy na tym nieszczesnym artykule, ktory wkleiłem.

Byłem winny dysfunkcje religii (nie tylko katolickiej)
1) Indoktrynacja dzieci - czemu nie da im sie szans wyboru religii dopóki nie poznaja fundamentalnej wiedzy o swiecie, katujac zupełnie irracjonalnymi przypowiesciami czy zasadami
2) Fundamentalizm tak zwanych "mainstreamowych" nurtów religii
3) Pozycja kobiet
4) Zasłanianie konfliktów religijnych, konfliktami etnicznymi - ile ofiar ludzkich! Za mało? O ile za mało?
5) Sukcesywne zwiększanie swojej roli w państwach
6) Negowanie ewolucji, homoseksualizmu i stopowanie nauki (szczególnie medycyny - komórki macierzyste, zapłodnienia in vitro itp.)
6) Większe margines prawa wobec ludzi, organizacji zasłaniających się religia

To tak w skrócie i na szybkosci, aby mi mecz nie uciekł. Wiem, że dla niektórych to bedzie za mało. Trudno. Dla mnie to o 6 punktów za dużo.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”