Euro 2008: Polacy na Euro

ssequ
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post autor: ssequ » 14 cze 2008, 10:38

Kolejny Angry2 Jedź do Austrii powiedz Leo żeby w ostatnim meczu nie wystawiał Boruca bo jest za dobry i broni piłki które powinien był puścić. O Borucu w ogóle się nie będę wypowiadał bo to oczywisty skandal być w takiej formie... a co mi tam - na stos z nim Exclamation
Respect :D To nie Austriacy nie strzelali, to nasz Boruk bronił :) Więc skończmy temat 0:3 po pierwszych 20 minutach, bo po to mamy Boruca, Fabiana czy Kuszczaka - IMO wszyscy prezentują podobne umiejętności, różnica tkwi w stylu gry i doświadczeniu.
Atmosfera była niesamowita, mam nadzieję że było słychać jak czasem przekrzykiwaliśmy Austriaków.
Co jak co, ale publiczność polska mnie rozwalała :shock: Stary Austriaków prawie nie było słychać, jak na taką przewagę liczebną jaką oni mieli było rewelacyjnie :)

Co do gry... to na pewno postęp jest widoczny. Bo spójrzmy jak personalnie wygląda ta kadra, a jak wyglądała kadra Janasa. Brakuje nam w chwili obecnej masę ważnych piłkarzy, niektórzy kontuzjowani, niektórzy w słabszej formie, a jak wiadomo żebyśmy mieli szanse osiągnąć sukces na takie braki sobie pozwolić nie możemy. Mamy naprawdę bardzo dobrą jedenastkę, brak nam jednak zmienników na poziomie Euro czy WC. I niech mi ktoś nie skomentuje moich słów np. "Gdzie jest Zieńczuk, Brożek, Jeleń, Sikora??", bo jeśli tacy piłkarze jak Smolarek czy Krzynówek średnio sobie radzą na Euro to tym bardziej Zieńczuk czy Brożek... Jeleń cały sezon kontuzja, bez formy fizycznej, więc i szybkości - swojego największego atutu. Natomiast Sikora nie pasuje to koncepcji 4-2-3-1, która zaczyna powoli zastępować stare, dobre 4-4-2, jak kiedyś ono zastąpiło 3-5-2 :) Trudno sobie wyobrazić Sikorę na pozycji centralnego napastnika, musiałby więc rywalizować z Żurawskim czy Rogerem, no bo chyba nikt sobie nie wyobraża tego, żeby Leo zmieniał swoją koncepcję gry pod Sikorę... ;) Teraz widać jak brakuje napastnika typu Matusiak czy Rasiak i wiemy dlaczego Leo tak forsował Matusiaka - bo to piłkarz idealny do tej taktyki i jeden z nielicznych tego typu w Polsce - jeśli jest on w formie jest piłkarzem silnym, potrafiącym zgrać i górne i dolne długie podanie do 3 ofensywnych pomocników (Roger, Smolarek, Żurawski czy Krzynówek), jednocześnie Radek w formie jest dość skuteczny, ma dobre uderzenie. Niestety tak wartościowy piłkarz dla naszej kadry (szczególnie do tej taktyki) kompletnie się pogubił - szkoda, bo zgadzam się z Leo, że ma on ogromny talent, a zamiast przez ostatnie 2 lata się rozwinąć, się Radek cofnął... Mam jednak nadzieje, że wróci do swojej normalnej dyspozycji na następne kwalifikacje. Bo mamy w naszym kraju całą masę szybkich, niskich, skutecznych napastników - jak Brożek czy Sikora, ale przy taktyce Leo 4-2-3-1, nie pasują oni do naszych "gwiazd" w pomocy, które aby pokazać swoje najlepsze strony potrzebują silnego napastnika do zgrania piłki, do którego można zagrać ze skrzydła na głowę, który potrafi sam obrócić się z piłką. A taktyka z 5 pomocnikami jest dla polski zdecydowanie najlepsza, bo nasi pomocnicy nie są aż tak dobrzy, żeby mogli grać "czwórką" - na tym poziomie do tego potrzeba prawdziwych gwiazd w linii pomocy - a polska linia obrony bez 2 defensywnych pomocników również nie funkcjonowałaby dobrze... I to jest IMO powód takich a nie innych powołań, zastosowania takiej a nie innej koncepcji gry. Na zakończenie trosze marzeń...jak mógł przypuszczalnie wyglądać nasz skład bez kontuzji, wszyscy w formie i wszyscy chcą w kadrze grać (aluzja do sobola ;) ) - dla mnie nasz najlepszy możliwy skład, jak potrzeba się z niego wytłumaczyć, mogę strzelić kolejną litanię :D

Boruc - Golański, Żewłakow, Radomski, Bronowicki - Lewandowski, Sobolewski - Błaszczykowski, Roger, Smolarek - Matusiak.

I trochę optymizmu - skład przyszłości, nieco ofensywny i fantazyjny :D

Boruc (Fabiański, Kuszczak) - Golański, Kokoszka, Jodłowiec, Lisowski - Dudka - Błaszczykowski, Roger, Majewski, Smolarek - R.Lewandowski :)

...i pewnie ktoś z obecnych utalentowanych 18-19-20 latków :) Środek pomocy Roger-Majewski - postrach Europy, jak van der Vaart i Sneijder na Euro 2008 :D :D :D

Wróć do „Piłka nożna na świecie”